Nač umět číst? Mobil zvládnete i bez toho

Podnikatel v Pobřeží slonoviny vymyslel chytrý telefon, který se jako první celý vyrábí v této západoafrické zemi. Telefon se zaměřuje na uživatele, kteří neumějí číst a psát, dovede přijímat hlasové příkazy i v několika místních jazycích. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Emilian Danaila z Pixabay

Komentář SH: Vypadá to jako legrace. Nebo jako symbol doby: neumíte číst, ale na telefon se dostanete. Protože to je jedna z nejdůležitějších věcí, podobně jako vzduch, jídlo, pití… Jenže svět se tak digitalizuje, že možná i v té Africe se lidé dočkají povinnosti být nějakou formou alespoň občas online.

Na druhou stranu, i v naší, relativně vyspělé civilizaci, se pořád řada lidí obejde bez smartphonu. A že by v Pobřeží slonoviny chystali datové schránky? Každopádně směr je jasný a dřív či později té digitalizaci nikdo neujde. Teď je otázkou, nakolik je to správně. Nucená digitalizace určitě správně není. Kvůli soukromí, nákladům… ale to už popsal Honza Ferenc, tak proč se opakovat.

Jenže kde není tlak, může se stát, že nebude ani potřeba zvládnout třeba i čtení, psaní a počítání. V době, kdy se ani obyvatel Afriky žijící ve městě za chvíli neobejde bez nějaké smlouvy, to zavání průšvihem. Nehledě na to, že trénováním se mozek samozřejmě rozvíjí.

Snad z toho nápadu nevznikne dojem, že umět číst a psát není potřeba. A snad to nedorazí i k nám. Vždyť i řada dnešních mladých lidí u nás nechápe, proč by měla ovládat pravopis. No a pak třeba v takové úvěrové smlouvě nepochopí smysl vedlejší věty. A je zle.

Přístroj s názvem Open G se začal prodávat v červenci. Dokáže porozumět příkazům a reagovat v 16 z přibližně 60 jazyků, kterými se v Pobřeží slonoviny mluví. Ovládá také angličtinu, francouzštinu, španělštinu nebo arabštinu. Za první dva týdny se prodaly tisíce kusů tohoto přístroje, který vyjde na 30.000 až 60.000 CFA franků (1100 až 2200 Kč), píše server La Nouvelle Tribune.

Za novinkou stojí podnikatel Alain Capo-Chichi z Beninu. Inspiroval se potřebami svých rodičů, kteří jsou stejně jako mnoho dalších negramotní. Chytrý telefon dává přístup do internetového bankovnictví, může sloužit jako ovladač televize nebo objednat nákup, vše jen prostřednictvím hlasových příkazů.