Plyn je od pondělí dražší o 70 %, Rusko odstavuje plynovod

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 %, surovina se nyní prodává za více než 140 eur (3465 Kč) za megawatthodinu. Ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov podle agentury RIA Novosti řekl, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je přitom hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU.

Takový scénář by byl katastrofou pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl velvyslanec na okraj ekonomického fóra v Petrohradě. Ruská státní společnost Gazprom už dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 tento týden omezila celkem asi o 60 procent.

Gazprom už v úterý oznámil, že snižuje dodávky plynu ropovodem Nord Stream 1 o 40 procent. Jako důvody uvedl technické potíže. Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck na to reagoval prohlášením, že jde o politické rozhodnutí, které technickými problémy nelze ospravedlnit.

Gazprom v úterý omezil přepravní kapacitu plynovodu Nord Stream ze 167 milionů krychlových metrů maximálně na 100 milionů krychlových metrů plynu denně. Opatření zdůvodnil zpožděním v návratu zařízení, které bylo zasláno německé firmě Siemens k opravě. Siemens později oznámil, že kvůli sankcím nemůže provozovateli plynovodu předat zpět plynovou turbínu, která je v současnosti na generální opravě v Kanadě.

Habeck opáčil, že servisní práce se měly uskutečnit až na podzim a neměly by přepravní kapacitu plynovodu snížit o 40 procent. Prohlásil také, že údržba zařízení západním sankcím nepodléhá.

Ministr zároveň ujistil, že Německo teď nemá problémy s dodávkami plynu. Dodavatelům se podle něj zatím daří získávat plyn z jiných zdrojů, napsala agentura DPA.

Plynovodem Nord Stream 1 se přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře, jde o hlavní trasu pro export ruského plynu do Evropské unie. Na dodávky plynu do České republiky by snížení přepravní kapacity plynovodu podle oslovených odborníků nemělo mít vliv.

Paralelně s plynovodem Nord Stream 1 vede i nově dokončený plynovod Nord Stream 2. Německo ale kvůli ruské invazi zprovoznění tohoto projektu zablokovalo.