Euro po výrocích Lagardeové posílilo na měsíční maximum

Jednotná evropská měna po výrocích prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové dál posiluje a vystoupala na měsíční maximum. Euro k dolaru včera kolem 16:00 SELČ přidalo 0,4 procenta na 1,0735 USD.

Lagardeová v pondělí prohlásila, že úrokové sazby v eurozóně by se do konce třetího čtvrtletí mohly dostat do pozitivního pásma. Euro se začátkem tohoto měsíce propadlo na 1,0349 USD, tedy na minimum z ledna 2017, ale od té doby během sedmi obchodních seancí posílilo o 3,6 procenta.

Kromě slov Lagardeové podpořily euro i údaje o květnové podnikatelské aktivitě v eurozóně, která sice zpomalila, ale byla poměrně silná navzdory rostoucím nákladům na život, které snižují kupní sílu, a navzdory nedostatku surovin.

„Pokud má pravdu, když naznačuje, že sazby již nebudou ve třetím čtvrtletí záporné, což potenciálně znamená dvě zvýšení sazeb v průběhu příštích čtyř měsíců, a pokud hledáte ekonomický argument pro zpřísnění politiky, pak dnešní evropská čísla rozhodně byla docela robustní,“ citovala agentura Reuters analytika Stuarta Colea ze společnosti Equiti Group.