Počet Čechů platících na webech za zábavu nebo zprávy loni prudce klesl

Počet tuzemských internetových uživatelů, kteří na internetu platí za zábavu nebo zpravodajství, klesl v roce 2021 meziročně dvojciferným tempem. Za sledování filmů, seriálů či televize loni platilo 20 % uživatelů, což byl meziročně téměř čtvrtinový pokles, hudbu z placených serverů na konci loňského roku poslouchalo 10 % uživatelů, zatímco o rok dříve to bylo 17 procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR).

Za hraní her nebo nákup vylepšení pro hry loni platilo 9 % uživatelů proti 14 % v předchozím roce. Placené zpravodajství odebíralo 6 % internetových uživatelů, což je o 1 procentní bod meziročně méně.

Celkový počet uživatelů internetu se v loňském roce v Česku zvýšil zhruba o 70 000 na 8,1 milionu lidí starších 10 let. To představuje 85 % Čechů v této věkové skupině. Meziročně jde o nárůst o 1 procentní bod. Celkem 88 % uživatelů se na internet připojuje z PC a 84 % z mobilu.

Lidé na internetu loni trávili v průměru 1000 minut týdně (16,8 hod.), což je o 10 minut více než před rokem. Zdaleka nejvíce času na síti tráví pracující studenti, a to průměrně 1836 minut týdně. Několikrát denně se připojuje na internet 82 % uživatelů.

Lidé na internetu nejčastěji navštěvují zpravodajské weby, rozcestníky a databáze a katalogy. Návštěvnost zpravodajských serverů se ale meziročně snížila o téměř 100 000 na 6,49 milionu reálných uživatelů.