Začíná výplata vkladů u Sberbank, na výběr mají klienti tři roky

Prostřednictvím poboček Komerční banky začíná dnes Garanční systém finančního trhu vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ. Celkem půjde o 24,2 miliardy korun. V hotovosti bude možné vybrat peníze na 40 vybraných pobočkách, u kterých bude prodloužená otevírací doba od 8:00 do 18:00. Bezhotovostně bude možná výplata peněz na všech 241 pobočkách Komerční banky. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025.

Česká národní banka v pondělí 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Garanční systém i Komerční banka na svých internetových stránkách zveřejnili podrobné instrukce, jak při výplatách postupovat.

Systém přes Komerční banku vyplatí sto procent vkladů klientů, maximálně do 2,499.500 korun na jednoho vkladatele. Suma odpovídá kurzu koruny k euru 28. února. Ze zákona je pojištěn vklad do 100.000 eur.

K výplatě vkladů bezhotovostně stačí, když klient bankéři doloží dokumenty nutné pro převod peněz a banka převod zrealizuje na klientem vybraný účet. Na pobočce stačí prokázat se platným průkazem totožnosti, v případě fyzických osob podnikatelů ještě dokladem o oprávnění k podnikání.