Ceny potravin loni vzrostly o 28 procent, byly nejvyšší za 10 let
Světové ceny potravin se v loňském roce zvýšily o 28,1 % na nejvyšší hodnotu za deset let. Prudký nárůst přitom vykázaly všechny kategorie, přispěla k tomu neúroda a vysoká poptávka. Ve své nové zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V prosinci ale ceny klesly.
Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, za celý rok činil v průměru 125,7 bodu. To je nejvyšší hodnota od roku 2011, kdy činila 131,9 bodu.
„Zatímco obvykle vysoké ceny podle očekávání ustoupí kvůli zvýšené produkci, vysoké ceny vstupů, pokračující celosvětová pandemie a stále více nejisté klimatické podmínky poskytují i v roce 2022 jen malý prostor pro optimismus ohledně návratu ke stabilnějším podmínkám,“ varoval ekonom FAO Abdolreza Abbassian.
V prosinci však index po čtyřech měsících růstu klesl, v průměru na 133,7 bodu ze zpřesněné hodnoty 134,9 bodu za listopad. S výjimkou mléčných výrobků se ceny všech kategorií indexu v prosinci snížily. Nejvýrazněji klesly ceny rostlinných olejů a cukru.
Vyšší ceny potravin přispěly i k rychlejšímu růstu inflace, kterou podpořilo oživení ekonomické aktivity po krizi způsobené koronavirem, upozornila agentura Reuters.
FAO také varovala, že vyšší náklady na potraviny v zemích, které jsou závislé na jejich dovozu, ohrožují chudší obyvatelstvo.