WirtschaftsWoche: Čína hromadí zásoby. Chystá se na válku?

Foto: Gigi on Unsplash

Čína hromadí obrovské zásoby ropy, obilí a dalších komodit. WirtschaftsWoche se ptá, zda to neznamená přípravu na válku.

Na hromadění zásob podle webu poukazují satelitní snímky. „Zdá se, že země se připravuje na geopolitické otřesy. To by mohlo vyvolat nové prezidentování Donalda Trumpa v USA. Někteří se dokonce obávají, že se pekingští vládci připravují na válku o to, co považují za odtrženou provincii Tchaj-wan,“ napsal.

O možném útoku na ostrovní stát se diskutuje už několik let. Přičemž spouštěčem byla krize kolem čipů. Nicméně Čína považuje jeho existenci dlouhodobě za šrám na své pověsti. Jak jsme ale již na SH psali, v zákulisí americké politiky se již dlouhodobě spekuluje i o možné přímé válce s USA. Taková varování vycházejí ze statistik, podle nichž vždy v minulosti, když růst pozice některé velmoci ohrozil postavení jiné, vše vyvrcholilo válkou.

Nejmenované čínské zdroje také například v minulosti varovaly Austrálii, a to po jejím objednávce na jaderné ponorky, že bude první zemí, kterou zasáhnou čínské jaderné zbraně. Teď prý staví nové skladovací prostory a loňské dovozy ropy byly rekordní.

„Tyto nové zálohy lze jistě interpretovat jako přípravu na válku. V letech 1938 a 1939 mělo Německo nashromážděno obrovské množství mědi, kterými mohlo zásobovat svou válečnou mašinérii po dobu devíti měsíců. A Japonsko se po roce 1936 před vstupem do druhé světové války zásobilo spoustou cínu. Prezident Si Ťin-pching zřejmě prostudoval knihu sankcí, které Západ uvalil na Rusko po útoku na Ukrajinu, a zahájil ochranná opatření, píše bývalý šéf americké námořní rozvědky Michael Studeman,“ uvedla web wiwo, neboli WirtschaftsWoche.