Boeing má vážné problémy. Shání 35 miliard dolarů

Legendární Boeing 747 v Leteckém muzeu v Seattlu. Foto: Ian Taylor na Unsplash

Obří výrobce letounů Boeing má vážné problémy a shání 35 miliard dolarů. CNN píše o prohlubování krize kvůli přetrvávající stávce.

Boeing je jedním ze dvou největších světových výrobců letounů vedle evropského Airbusu. Veřejnosti je znám hlavně svými dopravními letadly, včetně legendárních 737. Produkuje i vojenská (mimo jiné ta, která se do jeho portfolia dostala po fúzi s rovněž legendárním producentem McDonnell Douglas) a disponuje i vesmírným programem. V posledních letech měl opakovaně problémy s bezpečností a kvalitou. Naposledy byla jeho letadla z rozhodnutí úřadů uzemněna (nesměla do vzduchu) poté, co jednomu z nich za letu vypadly dveře.

Boeing nyní dluží přes 50 miliard dolarů a agentury hrozí snížením ratingu pod investiční stupeň. Jeho dluh raketově narostl po roce 2019. Jak připomněla CNN, dvě havárie 737 Max zabily 346 lidí, přičemž se společnost přiznala k podvedení Federálního úřadu pro letectví během procesu certifikace. „Stávka je jen poslední ranou“ napsala.

Přesto se novináři CNN domnívají, že se Boeingu nakonec peníze získat podaří, a to díky své velikosti a významu. „Boeing a evropský rival Airbus jsou v podstatě jediné společnosti, které vyrábějí letadla plné velikosti, která globální letecký průmysl potřebuje. Jeho místo jako součást duopolu v podstatě zajišťuje jeho přežití,“ napsal web této televizní stanice.