V USA začíná nejničivější stávka za desetiletí

Port of oakland. Foto: Ronan Furuta na Unsplash

V USA začala stávka přístavních dělníků, která podle CNN může být nejničivější za několik desetiletí. Na 50 tisíc dělníků zablokuje velkou část vývozu a dovozu.

Zatím ji potvrdily mj. úřady a přístavy v New Yorku, New Jersey a ve Virginii. Zdá se, že mezi požadavky unie a nabídkou Námořní aliance Spojených států, je velká propast, napsala CNN. Námořní aliance reprezentuje hlavní námořní linky.

Stávka zastaví podle webu tok široké škály zboží přes doky téměř všech nákladních přístavů od Maine po Texas. „To zahrnuje vše od banánů po evropské pivo, víno a likéry, spolu s nábytkem, oblečením, domácím zbožím a evropskými auty, stejně jako díly potřebné k udržení provozu amerických továren a amerických pracovníků v těchto závodech v práci. Mohlo by to také zastavit americký export, který nyní těmito přístavy proudí, což by poškodilo tržby amerických společností,“ napsal web.

Předmětem sporu jsou tradičně mzdy. Dělníci se domnívají, že zahraniční společnosti vydělávají obří peníze na jejich práci. Aliance na žádosti redakce o komentář ke stávce nereagovala.

CNN se domnívá, že by mohl dokonce nastat takový nedostatek zboží, až by to mohlo vést ke zvýšení cen. Součástí zastavených dodávek jsou také potraviny, z nichž část, především ovoce, mohou rychle podlehnout zkáze. Stávka je první v daných přístavech od roku 1977.

Podniky, které jsou závislé na pohybu zboží, začínají být nervózní. Více než 200 podnikatelských skupin poslalo minulý týden Bílému domu dopis, v němž požádali Bidenovu administrativu, aby zasáhla a stávce zabránila.

Americká obchodní komora poslala v pondělí následný dopis, v němž vyzvala prezidenta Joea Bidena, aby uplatňoval pravomoci podle zákona Taft-Hartley Act. Prezident George W. Bush jej použil v roce 2002, aby zastavil jedenáctidenní přerušení práce v přístavech na západním pobřeží, připomněl web. Biden ale novinářům řekl, že pravomoci dané zákonem využít nehodlá. CNN také připomíná, že i kdyby se dělníci do práce vrátit museli, mohli by dál obchodníkům znepříjemňovat život a pracovat pomalu.