Návrh návratu stavebního řízení před digitalizaci má být hotov do několika dní

Ilustrační foto: Frauke Riether z Pixabay

Změna zákona, která stavebním úřadům umožní vrátit se k systémům používaným před digitalizací, bude podle místopředsedy ODS a ministra financí Zbyňka Stanjury připravena do několika dní. Předložena by v zájmu rychlého schválení neměla být jako vládní návrh, ale jako poslanecká úprava již projednávané novely o obnovitelných zdrojích energie, potvrdil Stanjura v pořadu Otázky Václava Moravce.

Úpravu týkající se digitalizace stavebního řízení oznámil ve středu ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který ji dostal na starosti po ohlášeném odvolání vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Podle něj se kromě legislativní změny hledá cesta, jak propojit portál stavebníka s dřívějšími systémy. Souběžně s tím se bude dál pracovat na nových digitalizovaných systémech, které byly spuštěny k 1. červenci. Opoziční ANO o den později přislíbilo, že zrychlenému schválení legislativní úpravy bránit nebude.

Bartošovo odvolání z vlády navrhl prezidentovi Petru Pavlovi premiér Petr Fiala (ODS) právě kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Kvůli nedostatkům po digitalizaci zavedené od července požadovali návrat k dřívějším systémům obce, stavebníci i sněmovní opozice. Podle Stanjury ale kompletní návrat ke starému systému není možný. Kupka chce vládě do 16. října navrhnout další kroky, jak postupovat. Podle analýzy by systém digitalizovaného stavebního řízení mohl být v přijatelném stavu odhadem za 12 až 18 měsíců.

Komentář SH:

Patrně se tím chce naznačit, že digitální systém stavebního řízení bude funkční, ale pouze pokud obnovitelné zdroje dodají dostatek energie na pohon počítačů. To může být v různých krajích a obcích různé, podle počasí. Takže nejen výkony stavebnictví, ale také výkony veřejné správy, počet vydaných stavební povolení, bude nutné korigovat podle sezónních výkyvů. Uvidíme, jak se s tím popasuje Český statistický úřad. A jak se s tím srovná ministr Kupka. Při špatném počasí se ten systém digitalizace stavebního řízení může ještě protáhnout.