Porážka koalice a přepřahání na levici. To se ale může změnit

Foto: Element5 Digital na Unsplash

Volební účast v krajských volbách byla proti posledním sněmovním jen nepatrně výš než poloviční. Přesto její výsledky podrážejí vládě nohy.

Hned po výsledcích krajských voleb a prvního kola těch senátních se znovu ozvaly hlasy volající po odstoupení tu předsedy některé strany, tam pak vlády. Skutečnost, že zrovna o víkendu se objevil průzkum, podle něhož by polovina lidí ráda viděla konec stávajícího kabinetu, nelze označit než za nějakou hodně prapodivnou časovou shodu (nebo náhodu?).

Pirátský šéf Ivan Bartoš také nakonec skutečně rezignoval. Rozebírat se to všechno ještě chvíli bude a dívat se dá na výsledky vždycky z mnoha úhlů pohledu. Jako ostatně na všechno. Zkusme tedy do té debaty jen přiložit pár základních postřehů.

Málo voličů, obrovský dopad

1. Účast ve volbách byla hodně nízká. Jen 32,91 % znamená zhruba polovinu účasti ve sněmovních volbách v roce 2021. Respektive je nad tou polovinou vyšší o kousíčky procenta. Při takto nízké účasti vždy bodují subjekty s tvrdým, nebo chcete-li pevným voličským jádrem. Jestliže minulé sněmovní volby byly plebiscitem o Andreji Babišovi, tentokrát zřejmě mnozí z těch, kteří volili proti, zůstali doma.

Přesto je jasné, že leckdo bude komentovat výsledek jako porážku vládní koalice. Mělo by jít ale spíš o poslední silné varování. Za rok to u sněmovních voleb může dopadnout jinak. Ovšem musely by pro to strany pětikoalice něco udělat.

2. Ztráta současné vládní skupiny jde především za totálním krachem Pirátů. Ten ale nemá jeden, nýbrž několik významů.

V první řadě se znovu ukazuje, jak jsou lokální volby leckdy závislé na celostátním obrázku. Mediálně totiž prezentuje Českou pirátskou stranu především nepovedená digitalizace stavebního řízení a snad ještě víc progresivistické výstupy i hlasování jejich super extra levicových europoslanců minulého europarlamentu.

Přitom na lokální úrovni si zastupitelé a radní této strany získaly na mnoha místech respekt lidí, kteří se věnují sociální politice, dopravě, školství, otázce bezdomovectví, politice závislostí… a teď doplatili na onen celostátní obrázek. Jako by uvnitř strany byly dvě různé, přičemž té jedné je škoda. Kéž by se dokázala vydělit a transformovat.

Jakoby uvnitř pirátů byly dvě strany, přičemž té jedné je škoda

V druhé řadě jde o signál, jakou levici chtějí ti voliči, kteří přišli k urnám. Ne tu moderní, progresivistickou, která svých chováním a jednáním popírá, že piráti vznikli z volání po svobodě. Ale tu klasickou, která rozdává peníze a sliby. A to je dnes ANO! Kterému začíná nově sekundovat Stačilo!

2. ODS sama o sobě obhájila své samostatné mandáty. A podle reakcí z volebního štábu i ty z různých slepenců. Přesto se hovoří o prohře. Možná kvůli tomu, že ztratila koaliční potenciál. Což je ale dáno zbytkem výsledků. A také kvůli tomu, že velká část úspěchu jde hlavně za jedním regionem – tedy na jih Čech. Každopádně v ODS nemohou být z voleb nadšení. Na druhou stranu, jde asi o jedinou stranu vládní koalice, která má svůj vlastní potenciál záhy nezaniknout bez různých účelových spojení.

Voliči nechtějí progresivistickou levici. Chtějí tu tradiční, co rozdává peníze a sliby

3. STAN si také jakž takž uhájil svoje. Ale tady je přece jen větší vědomí o práci na lokální úrovni. Takže na tu celostátní z toho moc usuzovat nelze.

4. Ze zvolání Andreje Babiše, že jihočeský hejtman Martin Kuba by měl být premiérem za ODS, trochu mrazí. Je to snad nějaká výzva?