Lufthansa znovu přerušila lety z Tel Avivu a Teheránu kvůli napětí

A320. Ilustrační foto: Pixabay

Německá letecká skupina Lufthansa pozastavila všechny spoje z Tel Avivu a Teheránu. Zároveň se její stroje budou do čtvrtka včetně vyhýbat izraelskému i íránskému vzdušnému prostoru. Důvodem jsou stupňující se obavy o bezpečnost v regionu, sdělila dnes aerolinka agentuře Reuters.

Do skupiny Lufthansa patří kromě hlavních aerolinek stejného názvu také společnosti Eurowings, SWISS, Austrian Airlines a Brussels Airlines a řada regionálních společností, jako je Air Dolomiti, Edelweiss Air či Discover Airlines.

Nejde o první přerušení provozu do oblasti Blízkého východu v poslední době. V dubnu tak učinilo hned několik leteckých společností v reakci na napětí mezi Izraelem a Íránem.

Exploze osobních komunikačních zařízení v Libanonu včera zabily devět lidí, dalších přibližně 2750 je zraněno. Libanonské hnutí Hizballáh potvrdilo, že zemřeli dva jeho členové a jedno dítě. Podle íránské agentury Mehr byl zraněn i íránský velvyslanec v Bejrútu Modžtaba Amání. Podle médií je na pozorování v nemocnici a jeho zranění nejsou vážná.

Hizballáh, který je spojencem Íránu, uvedl, že za výbuchy je plně odpovědný Izrael, který za jeho čin stihne trest. Výbuchy označilo za součást izraelské agrese v regionu teroristické hnutí Hamás působící v Pásmu Gazy, které je spojencem Hizballáhu.