Povodňový hyenismus se ještě nerozjel. Ale už vylézá

Foto: Marcus Löfvenberg na Unsplash

Povodně jsou tragédie! Lidská tragédie. Ale pro někoho i příležitost. Jejich zneužití k osobním cílům nezabrání asi nic.

I v letech 1997 a 2002 si na nich mnozí dělali vlastní propagaci. Pamatuji si vyprávění kolegů z televizí, jak někteří starostové trvali na tom, že se nenechají natáčet v kancelářích, ale někde na dešti. A po pravdě dodnes nevím, proč Stanislav Gross jako premiér chodil v maskáčích.

Lidstvo se ale vyvíjí a dnes jsme dál. Nejdřív nás mnozí ujišťovali, že žádné povodně nebudou, pak že je záměrně vyvolala vláda. Není řeč o politicích, ale těch, co stojí o popularitu a možná i řeší osobní problémy. Šokující je, že ani pohled na tragédii, byť zprostředkovanou někde v televizi či na internetu, je nezastaví. Dokonce veršují o tom, jak prší, prší, jen se leje…

No a pak jsou tu politici. Ti zpravidla nejsou tak šílení a leckdy se i trefí do černého. Pak těžko hovořit přímo o hyenismu. Je však otázkou, co sledují tím, že teď, kdy se tolik lidí snaží pomoci, hledají, co napadnout a zkritizovat. Jak vysoko mají co na svém žebříčku.

Kateřina Konečná sice poděkovala záchranářům, ale připomněla, že už teď se „nabízí řada otázek, které si budeme muset do budoucna zodpovědět.“ O videu jejího „kolegy“ Jana Skalického už bylo napsáno dost.

Šéf pražské ANO si utahuje z improvizovaných protipovodňových zábran (asi, že jsou nedostatečné…) a vůbec. A jeho „partaj“ kritizuje úsměvy asistentek ministra vnitra na fotkách z terénu (i když tady, pokud jde o aktuální fotografie, to skutečně působí nepatřičně – asi jako když si jedna populární moderátorka udělala selfie s hořícím Notre-Dame*).

Na sociálních sítích se dozvíte i to, že je málo vrtulníků, protože jsou na Ukrajině (předpokládám, že teta od strýce kamaráda bývalé družky to má potvrzené od známého kamaráda sestry kuchaře z letiště).

Sociální sítě mají obrovskou moc. A mezi ně patří schopnost přesvědčit mnohé, že okrajové názory, které je zaplavují, představují mainstream. Protože ti, kteří opravdu teď někde pomáhají, anebo s oběťmi soucítí (ono někdy vyrazit na druhý konec republiky s nejasnou představou, co bych tam mohl dělat, nedává smysl), většinou nic nikam nepíší.

Bohužel, asi nejde jen o aktivismus malé skupinky lidí, kteří si na tragédii hřejí svá ega nebo sbírají politické body. Včera jsem i od pár jinak normálních lidí slyšel, že jsou povodně proto, že posíláme peníze na Ukrajinu. A tudíž není na protipovodňová opatření.

Nejsem hydrolog ani klimatolog, meteorolog, ba ani lesník či zemědělec… Ale vím, že srážky se v posledních letech či už skoro desetiletích koncentrují do krátkých časových období a často i určitých míst. To je příčinou sucha víc než samotný pokles jejich ročních objemů, který není ve většině let proti dlouhodobým průměrům zdaleka tak markantní. Také to pak vede k záplavám. (Přesto mají být povodně podle odborníků z internetu důkazem, že žádné sucho není.)

Své má samozřejmě na svědomí horší schopnost krajiny zadržovat vodu. Nejde jen o tolikrát omílané narovnávání vodních toků a betonování. Je otázkou, zda by takové přívaly dešťů, jaké vidíme teď, zadržely toky neregulované. Ale jestli voda dojde přímo až do vašeho sklepa, může někdy ovlivnit i taková zdánlivá drobnost, jako třeba, zda se pole oře po vrstevnici nebo napříč svahem. A jaké jsou na něm plodiny. Taky anglické trávníky na zahradách, nevysekané příkopy kolem cest… nevhodná lesní těžba.

srážky se koncentrují do krátkých časových období

Nakolik má tohle na svědomí nynější stav, by bylo asi na studii. A dávala by větší smysl než řada jiných, do kterých se sypou peníze. Na druhou stranu, vysvětlovat to lidem, kteří chtějí věřit, že povodně – které mimochodem přišly i do Německa, Polska, Rakouska ale i poměrně vzdáleného Rumunska – vyvolala česká vláda po dohodě s Elonem Muskem… buďto kvůli zasedání NATO nebo krajským volbám… je zbytečné.

Takže proč to psát? Snad jen pro svědomí. Děsné není to, že se objevují lidé, kteří i tragédii zneužijí pro své ego či politické plány. To bylo vždy. Ale že jejich žvástům tolik lidí věří.

*Abychom byli fér, nutno říct, že někdy lidé v krizových situacích reagují zdánlivě nepochopitelně. V absolutní tragédii se začnou smát, protože se tím vlastně odpoutají od toho, co se jim děje. I to, co vidí na vlastní oči, zpochybňují. Místo řešení, které nelze odkládat, hledají viníka… To vše je stokrát popsané. Jen to většinou bývá poznat, že jde o krizovou reakci.