Do Ostravy vlakem se lidé nedostanou ještě týden

Jan Perner (1815-1845), jeden z prvních stavitelů dopravní infrastruktury u nás. Foto: Jan Ferenc

Po celý následující týden se zřejmě nebude možné dostat po železnici do Ostravy a bude třeba volit jiný způsob. Železniční provoz je nejvíce omezený vedle Ostravska na Opavsku, v oblasti Jeseníků a Šumperka. Na dalších místech může být provoz přerušen v souvislosti s posunem záplavové vlny na jih Moravy. Na tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Martin Kupka.

„V následujících dnech a pravděpodobně po celý následují týden nebude možné zajistit dopravu do Ostravy a do celého ostravského železničního uzlu. To znamená, že pro cesty z Ostravy do Olomouce, do Prahy nebo do Brna bude nutné volit jiný způsob dopravy než po železnici. A zároveň bude nutné sledovat informace o tom, jak bude vypadat doprava na silnicích,“ informoval ministr.

Vlaky z Prahy na Ostravu v současnosti končí v Hranicích na Moravě. Podle Kupky je možné další omezení provozu v úseku mezi Zábřehem na Moravě a Olomoucí kvůli situaci na řece Moravě. Stále v provozu je naopak železniční spojení na Slovensko v úseku Vsetín – Horní Lideč a z Brna do Bratislavy.

Správa železnic musela podle generálního ředitele Jiřího Svobody vypínat proud v některých úsecích, naposled v napájecí stanici v Bohumíně. Dopravci budou zvažovat o větším nasazení souprav na nezávislou trakci, tedy na dieselový pohon. Náměstek Českých drah Jiří Ješeta ujistil, že zhruba 80 procent spojů národního dopravce jezdí bez omezení.

Na železnici je k nedělnímu večeru celkově omezeno nebo zastaveno 23 tratí. Momentálně je v omezení sedm tratí s dálkovou dopravou a 16 tratí v případě regionální dopravy. Očekávaná další omezení železnice mohou nastat v povodí řek Moravy a Bečvy.

V silniční dopravě je nejhorší situace v Olomouckém a v Moravskoslezském kraji. Je neprůjezdná dálnice D1 od 311. kilometru na Polsko a mnoho úseků silnic I. třídy je pod vodou nebo poničených. Hrozí rozšíření uzavírek i na další silnice.

Dnes se muselo přesunout pracoviště Národního dopravního informačního centra z Ostravy do jiného místa, nebylo sděleno kam, což znamenalo během dne několik výpadků. V současnosti již centrum funguje a poskytuje aktuální informace.

Aktuální informace k železnici zájemci naleznou na interaktivní mapě Správy železnic nebo aplikaci Datel. Aktuální informace Českých drah jsou na sociální síti X a na internetových stránkách . Informace o situaci na silnicích jsou dostupné na https://dopravniinfo.cz/.