V Británii zanikly více než tři tisíce hospod a barů
Pandemie nemoci covid-19 prohloubila potíže britského pohostinského průmyslu. Od loňského března do letošního září v Británii podle poradenských společností AlixPartners a CGA zaniklo zhruba 3250 hospod a barů, což odpovídá téměř sedmi procentům jejich celkového počtu. Ty, které přežily, se nyní potýkají s rostoucími náklady, nedostatkem personálu, výpadky v zásobování a změnami ve zvyklostech spotřebitelů, píše list The Wall Street Journal (WSJ).
Komentář SH: Cynik by mohl říct, že některým to patří. V poslední době totiž hlavně v Londýně bylo vidět, jak řada hospod opouští tradiční britská piva a přechází na dodávky od gigantů. A to i z pevniny, jako třeba Heineken. Ono to bude spíš o tom covidu. Nicméně právě v této době by si možná mnozí měli uvědomit, že se zavřenými hranicemi – a kdo ví jestli ne i od vlastní předzahrádky – je dobré být spojen s tím, kde jsem a odkud pocházím.
Britské hospody jsou pod tlakem již dvě desetiletí. Potýkají se s konkurencí v podobě levného alkoholu v obchodech a dalšími problémy, například zákazem kouření a rostoucími možnostmi, jak se lidé mohou bavit ve svých domovech. Od roku 1995 v Británii podle organizace British Beer & Pub Association zaniklo 14.200 hospod, tedy téměř čtvrtina.
Majitelé hospod se obávají, že pandemie covidu-19 znamená urychlení útlumu v jejich odvětví. Hospody byly po velkou část loňského roku uzavřeny. Po opětovném otevření se však potýkají s nižší návštěvností. Někteří zákazníci si totiž zvykli konzumovat alkohol doma, další se hospodám vyhýbají kvůli přetrvávajícím obavám z koronaviru.
K poklesu návštěvnosti přispívá rovněž větší využívání práce z domova, v jehož důsledku chodí do hospod méně lidí na oběd. Britské hospody se nyní navíc potýkají s růstem nákladů na zboží a na energie i s nedostatkem některých produktů. Mají rovněž potíže sehnat potřebný personál, což vede ke zvyšování mezd, píše WSJ.