Gastronomické podniky v červenci utržily více než ve stejném měsíci 2019
Gastronomické podniky v červenci utržily o pět procentních bodů více než loni. Tržby byly dokonce vyšší než v prvním prázdninovém měsíci v době před pandemií v roce 2019, a to o 6,6 procenta. Největší nárůst zaznamenala zařízení v Jihomoravském kraji, naopak největší propad evidují podniky v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy dat společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina českého trhu.
Komentář SH: Bacha na průměrná čísla. Zatímco v turisticky exponovaných místech hospody, restraurace, hotely a penziony praskají ve švech, v ostatních městech a vesnicích je to případ od případu. Což dokládají i data o poklesu v Karlovarském kraji. O centru Prahy nemluvě. Restaurace nemají ještě ani zdaleka vyhráno.
Červencový nárůst tržeb nelze podle ředitele Dotykačky Petra Menclíka přisuzovat jen rekordní návštěvnosti gastronomických zařízení. Obrat částečně ovlivnilo také zdražování, uvedl.
Nejvyšší propad v červenci oproti stejnému měsíci roku 2019 měly podniky na Karlovarsku, a to o 15 procent. Ve Zlínském kraji činil pokles sedm procent. „Lehce v minusu zůstávají také Ústecký, Plzeňský a Královéhradecký kraj,“ řekl dále Menclík.
Růst tržeb o 12 procent zaznamenala zařízení v Libereckém kraji, podle Menclíka pravděpodobně díky turisticky oblíbeným Krkonoším a dalším oblíbeným cestovatelským cílům.
Podniky ve Středočeském kraji si v červenci oproti sedmému měsíci roku 2019 polepšily o 21 procent a v Jihomoravském kraji o 32 procent. I v případě jižní Moravy lze podle Menclíka odhadovat, že se stala velmi populární turistickou oblastí. Je však otázkou, nakolik se na růstu červencových tržeb podepsaly také práce na obnově lokalit zasažených tornádem, míní. Dobrovolníci i obyvatelé postižených obcí se nejspíš stravují v tamních podnicích.
Praha se v tržbách gastronomických zařízení drží na podobné úrovni jako Jihočeský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj, kde je za červenec nárůst v rozmezí čtyř až šesti procent. V Pardubickém kraji tržby stouply o osm procent.
V některých krajích zůstala desetina podniků zavřená
Co se týká otevřených podniků, nejblíže je počtu v době před koronavirovou krizí podle dat Dotykačky hlavní město. Ve srovnání s červencem 2019 tam funguje pouze o pět procent méně zařízení. V jižních, severních a středních Čechách a také na jižní a severní Moravě má otevřeno zhruba o deset procent méně podniků než před pandemií. Největší propad počtu zařízení, přibližně o pětinu, evidují v Karlovarském kraji a na Vysočině. Menclík upozornil, že poklesy nemusejí znamenat zcela zavřené podniky. Část jich může čekat na skončení protiepidemických opatření.
Nejlépe se daří kavárnám a rychlým občerstvením
Nejlépe se podle dat společnosti Dotykačka daří kavárnám a rychlým občerstvením, kde i počty podniků mírně rostou. Diskotéky a noční kluby jsou naopak stále v červených číslech, přestože se podle Menclíka některé proměnily v bary nebo začaly provozovat tradiční gastronomické služby. „Ani to ale k záchraně velké části z nich nestačí,“ řekl.
Velmi dobré časy zažívají podle Dotykačky už od jarního uvolnění sportbary. Jejich tržby překračují loňské o desítky procent. Lidé do nich podle Menclíka nejprve vyrazili na hokejové mistrovství světa, poté na fotbalové mistrovství Evropy, dále na Wimbledon a olympijská klání.