Budeme se zase učit číst mezi řádky?

Ti starší si pamatují na dobu, kdy jsme v projevech a rozhovorech veřejně činných či populárních osob hledali jinotaje a skrytá sdělení. Dnes jako bychom spíše v proudu opakujících se proklamací a prázdný hesel měli občas hledat záblesky racionality.

Ilustrační foto: Bank Phrom na Unsplash

Jako kdyby to politici nesměli říct úplně natvrdo. Schovávají některá racionální prohlášení do proudu těch banálních. Naposledy mohl takový pocit vyvolat tweet premiéra Petra Fialy ze summitu COP27. Po prohlášení o tom, že na akci hovořil, a kupodivu dokonce o klimatické politice, se krčí poměrně zásadní poslední odstavec: „Pokud se ale k EU nepřidají další velcí znečišťovatelé a rozvojové země, bude jediným výsledkem ztráta konkurenceschopnosti Evropy bez zásadních dopadů na klima.“

…bude jediným výsledkem ztráta konkurenceschopnosti Evropy bez zásadních dopadů na klima

Petr Fiala

Do kamene tesat by se měla tato slova. Která souzní s tím, co už léta šeptali potají a teď už říkají i nahlas mnozí energetici, průmysloví šéfové, ekonomové, analytici a leckdo, kdo aspoň někdy viděl, jak moc (tedy málo) se Evropa podílí na produkci skleníkových plynů. A kdo viděl přístup USA, ale hlavně Číny ke všem možným dohodám o klimatu. Nehledě na další státy.

Emise rostou bez ohledu na summity

Zatímco Evropa se dusí v nedostatku energie a strachem, čím budeme za pár let přepravovat chleba, maso, zeleninu, cihly a lidi do práce, v Brazílii a Indii loni vzrostly emise CO2 zhruba o deset procent. Samozřejmě to může být čistý důsledek toho, že během covidu leckterý průmysl stál. Ta produkce vzrostla celosvětově. Ovšem v těchto státech mnohem víc než jinde.

Ještě jednou: „…bude jediným výsledkem ztráta konkurenceschopnosti Evropy bez zásadních dopadů na klima.“ To by asi lídři Unie z úst nevypustili.

Tato věta mj. nabízí jistou dělicí linku. Mezi těmi, kterým je záchrana planety u zadku, protože nechtějí obětovat nic, a už vůbec pro takové bezvýznamnosti, jako je budoucnost. Případně na klimatické problémy nevěří. A těmi, kteří problém klimatu nepodceňují, ale nedává jim smysl dělat cokoliv, co zavání ekonomickou a sociální sebevraždou.

Protože pokud se Evropa dostane do fáze radikálního zchudnutí velké části obyvatel, bouří, nástupu extrémních politických sil a přeprodeje produktivního majetku do jiných, třeba asijských rukou… tak už pak pro tu záchranu planety neuděláme vůbec nic. Proto potřebujeme cestu sociálně i ekonomiky průchodnou a zároveň účinnou.

Po sociálních sítích koluje video, kde se výrazně mladší Petr Fiala ptá, který bruselský recept opravdu funguje. Podotýká, že když nefunguje, reakce je jediná – ještě jste málo evropští. Kritizuje nucený přechod na obnovitelné energie a zákaz jádra. S tím, že takové recepty vymýšlejí lidé v klimatizovaných kancelářích. Sice na videu občas podezřele nefunguje synchronizace obrazu a zvuku, nicméně podle serveru Echo24 pochází záznam z kongresu ODS v roce 2014.

Jako by po nástupu do funkce buďto premiér změnil názor, nebo… Každopádně občas tam nějaký ten závan velmi zdravého, a dokonce i odvážného názoru probleskne. Ale musíme hledat. Proč? To jako, že premiér je zároveň disident?