Ztrácí inflace půdu pod nohama?

Otazník v názvu má svůj důvod. Ano, inflace v USA byla 7,7 % (očekával se pokles z 8,2 na 8 %) a například v ČR klesla z 18 % na 15,1 %, ale jeden výsledek nedělá trend. Kromě toho ve druhém případě fungovaly protiinflační štíty (ale prognózy zohledňující tyto štíty naznačovaly pokles pouze na 17,9 %).

Zatím se zdá inlfační situace optimističtější v USA než v Evropě. I když i tam přišli „majitelé“ peněz o část jejich hodnoty. Foto: RaBe z Pixabay

Uvidíme 11. listopadu, kdy zveřejním tento text, jaká budou inflační očekávání popsaná ve zprávě University od Michigan (během dne oznámila univerzita mírný vzestup očekávání z 2,9 na 3 % – poznámka redakce). Fed se na tento ukazatel velmi pozorně dívá. V USA je na velmi nízké úrovni. Před 11. listopadem byla dlouhodobá inflační očekávání na úrovni 2,9 %.

Jerome Powell snižuje inflační očekávání

Proč jsou tak nízká? Protože Jerome Powell, šéf Fedu a jeho kolegové neustále mluví o zastřešujícím cíli boje s inflací a média to zveřejňují. V Polsku tomu tak bohužel není. Ať už RPP (měnový orgán polské centrální banky – poznámka redakce) rozhodne jakkoli, politici a odborníci pozvaní médii oznamují, že rada nebojuje s inflací, a že ceny budou nadále růst.

Média proto milují prohlášení o 20 % inflaci – s touhou na ni čekají. To samozřejmě není chyba médií, která vždy vyhledávají extrémní události. Velkou „zásluhu“ má komunikace reprezentovaná konferencemi prezidenta Polské národní banky (NBP) Adama Glapińského. Mohou v této situaci klesnout inflační očekávání Poláků?

Média milují prohlášení o 20% inflaci – s touhou na ni čekají

Za zmínku však stojí, že poslední prezidentská konference se od těch předchozích velmi lišila (v dobrém). Nedošlo k žádným politickým zásahům, útokům na Evropskou unii apod. Dokonce mě velmi překvapilo, že prezident nevyužil problému ukončení protiinflačního palivového štítu kvůli nařízením EU. Nepadlo ani slovo, že by to byla chyba unie. Úžasné a cenné. Přál bych si, aby to byl začátek nového trendu v konferencích po jednáních NBP.

Údaje o inflaci v USA podporují akciový trh

Údaje o inflaci v USA velmi podporují akciový trh, jak bylo vidět v den jejich zveřejnění, kdy index S&P 500 získal více než 5 procent a NASDAQ více než 7 procent. To posílilo vzor dvojitého dna na grafu S&P 500, který byl čas od času negován, a zvýšilo pravděpodobnost, že se podobný vzor vytvoří na grafu NASDAQ.

Podobně se chovaly i další trhy. Dolar proti hlavním měnám hodně ztratil – dolarový index klesl na úroveň nevídanou od srpna do září 2022. Neznamená to, že dolar bude pouze ztrácet, ale technická situace je pro tuto měnu nevýhodná. Je zřejmé, že takové oslabení dolaru znamenalo výrazný pokles směnných kurzů na rozvíjejících se trzích (včetně středoevropských měn).

Už dlouho píšu a říkám, že směr směnných kurzů v Polsku závisí téměř výhradně na směru EUR / USD (negativní korelace – čím vyšší je EUR / USD, tím nižší jsou kurzy v Polsku), a rozhodnutí Rady pro měnovou politiku mají malý dopad na tržní chování měny. Tato zdánlivě samozřejmá teze se ale do hlavního proudu nedostane. Je lepší mluvit o dramaticky slabém zlotém a výnosech dluhopisů přes 9 procent…

To druhé samozřejmě také není pravda, protože byl jen jeden den, kdy výnos desetiletých dluhopisů na chvíli přesáhl 9 procent. Desátého listopadu byl výnos pod 7,2 % (protože výnos amerického dluhopisu klesal), což nezabránilo politikům mluvit o devíti procentech.

pravděpodobnost ukončení medvědího trhu se zvyšuje

Vraťme se k trhům. Zde WIG20 (index polské burzy ve Varšavě – poznámka redakce) získal hodně přes 20 procent ode dna, prolomil sestupnou trendovou linii (letos) a je na cestě k testování odolnosti z léta kolem úrovně 1740 bodů. Trh je hodně nakoupený a dá se očekávat určitá korekce. Index S&P 500 by měl následovat sestupný trend, který je aktuálně těsně nad 4100 body.

Co bude dál? Vysoká pravděpodobnost nárůstu indexů na přelomu listopadu a prosince s korekcí před příštími údaji o inflaci v USA 13. prosince a před zasedáním FOMC (měnový výbor Fedu) 14. prosince.

Určitý vliv budou mít i měsíční data z amerického trhu práce – čím horší data, tím lépe pro akcie a horší pro dolar (tedy lepší pro zlotý a další měny). Jinými slovy, zvyšuje se pravděpodobnost ukončení medvědího trhu.

(Text je se svolením autora převzat z jeho blogu na serveru Puls Biznesu)