Zdravé nařízení

Evropská komise připravuje další nařízení, které má jejím občanům zjednodušit život. Je to značení potravin podle jejich výživové hodnoty, tzv. nutri-score. Na obalech potravin by se tiskl semafor, který by signalizoval zdravost zakoupené lahůdky. Od zelené, zcela nezávadné, přes oranžovou po červenou, krajně nezdravou. V pěti stupních A až E.

Takové zařízení je už dnes k vidění na řadě výrobků v několika členských zemích. Zavádějí jej výrobci a distributoři dobrovolně.

Evropská komise ale nehodlá připustit, aby se občané „dobrovolně zabíjeli žrádlem,“ řečeno slovy doktora Grünsteina. Návrh ustavení semaforu jako celounijní povinnosti však je… řekněme… málo promyšlený. Jedny spotřebitelské průzkumy ukazují, že by občané takovou snadnou orientaci ve stravě uvítali. Někteří dietetologové po ní přímo „volají“. Jiné průzkumy a jiní odborníci soudí, že značení bude zavádějící. Pro někoho budou zdravé potraviny zdravé, pro jiného nestravitelné. A ještě komplikovanější je to u nezdravých. Pro někoho jed, pro jiného mana. Záleží na stylu života, na fyzické zátěži, věku, na individuálním metabolismu. Také na momentální módě. Zda je někdo vegan, ctí dělenou stravu nebo raw potraviny či bezlepkovou dietu. „Nechte lidi, aby byli sami za sebe zodpovědní a sami za sebe se rozhodovali,“ říká Libor Dupal ze Sdružení českých spotřebitelů.

Na prospěšnosti či škodlivosti určitých prvků, sloučenin či celých potravin se neshodnou ani vědecké týmy. Záleží na tom, jaký vzorek konzumentů si vyberou k výzkumu, co je cílem výzkumu a kdo ho financuje, to především. Například u nás se před časem objevily studie, podle kterých je řepkový olej zdravější než slunečnicový, ale až od 200 stupňů celsia. Kam s ním? Oranžová, nebo červená?

Fakticky už dnes je složení potravin povinně inzerováno na obalech. Podrobně a ve všech světových jazycích, včetně maďarštiny, češtiny, slovenštiny, finštiny, čínštiny a arabštiny. Dnes každý podprůměrně vzdělaný občan EU ví, co jsou sacharidy, tuky, nenasycené i nasycené mastné kyseliny, zahušťovadla a barvivo E129. Snad jen děti mohou ještě tápat, ale ty jsou zpravidla jen velmi málo kdy pověřeny nákupem surovin na rodinný nedělní oběd.

Ovšem je tu ještě verze jiná. Že nejde o spotřebitele, ale o klima. Podle plánu Evropské komise by značení nutri-score mělo být jedním z opatření tzv. Zelené dohody pro Evropu. Z  průzkumu společnosti Ipsos zpracovaného pro Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a Radu kvality vyplynulo, že by zákazníci měli o snazší informace o potravinách zájem. Systém nutri-score by podle průzkumu přivítaly čtyři pětiny zákazníků, především ti, kteří se snaží chovat šetrně k životnímu prostředí. Tedy ne ke svým žaludkům.

Sílí tak podezření, že Zelené pasy, které právě schválila EU a které mají „usnadnit cestování“ (neboť cestování bez těchto pasů bylo ještě před dvěma lety asi příliš komplikované), najdou po odeznění pandemie nové uplatnění.

Jeden velký nizozemský maloobchodní podnik s rozsáhlou sítí samoobsluh v tuzemsku nabízí vlastní aplikaci do mobilního telefonu, do které vám přehraje účtenku z pokladny. Přehled o tom, co jíte a kolik vás to stojí, tak máte nejen vy, ale jmenovitě a adresně i tento řetězec. Není dnes nic jednoduššího, než zařídit a nařídit, aby každý …