Mobilizace v Rusku není bluf, je to ztráta víry

Rusko zahájilo mobilizaci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij tvrdí, že mnohem dříve, než ji Vladimír Putin oficiálně vyhlásil. Putin také řekl, že Rusko k získání Ukrajiny použije všech prostředků. „Opravdu všech“. Svět dostal strach. Kam to spěje? Ještě se neví.

Odborníci se snaží teď alespoň odpovědět na otázku, kam a proč to až sem dospělo. Jedni soudí, že mobilizace odráží Putinovo zoufalství z toho, jak na Ukrajině dostává na frak. Druzí, že je to Putinovo odhodlání Ukrajinu porazit stůj co stůj. A mnozí tvrdí, že obojí je pravda. Že zoufalství předcházelo a nyní doprovází jeho odhodlání.

Foto: Pixabay

Ruská mobilizace má důsledky i jiné než vojenské. Povede k dalšímu rozkolu západního světa. Když ne mezi státy a vládami (zatím), tak mezi obyvateli. Nikdo válku nechce, ani válku vzdálenou. Bude tak přibývat těch, kteří si přejí ji ukončit jakkoliv a co nejdříve. Tedy na úkor Ukrajiny, stejně ten stát za moc nestál ani před válkou. A ubývat bude těch, kteří Ukrajinu obětovat odmítají. Odhodlání Ukrajině pomoci bude slábnout.

Důvěřujme rozvědkám spřátelených států, že o skutečných možnostech a pohybech ruských vojsk toho vědí hodně. Jen to nemohou sdělovat.

Je ale toto účelem Putinova rozhodnutí, nebo chce skutečně válčit až do vítězství? Chce nám brnkat na nervy, nebo opravdu stisknout červený knoflík? To se prý neví. Vědět by se chtělo. A mělo. Důvěřujme rozvědkám spřátelených států, že o skutečných možnostech a pohybech ruských vojsk toho vědí hodně. Jen to nemohou sdělovat, je to tajné. Lovím alespoň ve vzpomínkách na svou základní vojenskou službu. Jaderné zbraně se tehdy skladovaly zvlášť nosiče, zvlášť hlavice, zvlášť palivo a často zvlášť naváděcí elektronické součásti. Existovala vojenská odbornost montážník, muselo se to vše vyskladnit, svézt na jedno místo, zkompletovat a připravit k použití. Takové pohyby by nemohly uniknout dnešním špionážním systémům, které vidí, co měl který Serjoža k obědu. A není k tomu zapotřebí 300 tisíc záložáků. Utěšuji se tím. Včetně přesvědčení, že kdyby podobné manévry v Rusku skutečně nastaly, Západ by to už netajil.

Důrazněji než o osvobozování ukrajinských Rusů hovořil Putin o hrozbě Západu vůči samotnému Rusku. Že ho snad chce ovládnout a rozbít. To je ovšem arcipitomost. Západ neuměl zjednat pořádek ani v tak malých a zaostalých zemích, jako jsou Irák, Afghánistán nebo Sýrie. Co by si počal s Ruskem? Celé NATO s Čínou dohromady nemají dost vojska ani peněz na to, aby tu zemi dokázaly napravit a spravovat. A nemají proč.

Což svědčí o věci, kterou vojenská rozvědka dokáže zjistit jen stěží. Že Putin ztrácí víru, že to, co dělá, je správné. Víra je to, co mu opravdu schází. Ta víra nechybí Ukrajincům. Tím spíše my ji nesmíme opouštět.