Windows mají největší výpadek v historii

Ilustrační foto: Gopas

Řada zemí po celém světě hlásí rozsáhlé problémy s počítačovými systémy, které agentura Reuters označila za globální IT výpadek. Ten postihl i pražské letiště Václava Havla, které zastavilo odbavování odletů některých společností. Zasáhl ale také mj. některé tuzemské banky, dopravce nebo nemocnice. Čeští železniční dopravci České dráhy, RegioJet ani Leo Express podle mluvčích problémy nezaznamenali. Výpadek má podle mluvčí Alexandry Janoušek Kostřicové portál prodeje letenek Student Agency Travel.

Podle odborníků výpadek IT služeb způsobila zřejmě nepovedená aktualizace Windows od firmy CrowdStrike. Výkonný ředitel společnosti CZ.NIC Ondřej Filip v České televizi řekl, že nezvládnutá aktualizace CrowdStrike, která měla zvýšit bezpečnost, vyvolala nestabilitu Windows. To mělo kaskádovitý efekt na další globální počítačové systémy. Věří, že odborníci Microsoftu vyřeší základní problém ještě během dneška, dozvuky kvůli například ztrátě cenných dat ale možná potrvají déle.

Australský odborník na kyberbezpečnost Troy Hunt na síti X označil dnešní problémy počítačových systémů po celém světě za nejrozsáhlejší IT výpadek v historii. Podle kybernetického korespondenta BBC je řešení komplikované, neboť firmy musí každý počítač restartovat zvlášť. Šéf společnosti CrowdStrike na X potvrdil, že aktualizace bezpečnostního softwaru jeho firmy způsobila potíže počítačů pracujících s operačním systémem Windows.

„Nemyslím si, že je příliš brzy to říci: tohle bude největší IT výpadek v historii,“ napsal Hunt. „Je to v podstatě to, čeho jsme se báli v případě Y2K, až na to, že se to tentokrát stalo,“ dodal v dalším příspěvku na X. Y2K neboli problém roku 2000 byla obava z hrozícího rozsáhlého globálního výpadku při přechodu z letopočtu 1999 na 2000 u systémů, které letopočet zapisovaly jen posledními dvěma číslicemi. Černé scénáře se ale tehdy nenaplnily, mimo jiné díky velkému úsilí odborníků na IT.

Podle George Kurtze, šéfa společnosti CrowdStrike, která je považována za předního světového poskytovatele systémů kybernetické bezpečnosti, firma „aktivně spolupracuje se zákazníky“ na řešení potíží. Kurtz potvrdil, že výpadek je důsledkem aktualizace počítačů využívajících systému Windows od Microsoftu. Sítí s operačními systémy Linux a Mac se podle něj problém netýká. „Nejedná se o bezpečnostní incident ani o kybernetický útok. Problém byl identifikován, izolován a byla nasazena oprava,“ dodal.

Situaci ovšem podle kybernetického korespondenta BBC komplikuje skutečnost, že problém nemá centrální řešení. „To znamená, že to zřejmě není něco, co by se dalo opravit centrálním příkazem od správce IT v centrále firmy. Budou muset jít a restartovat každý postižený počítač,“ poznamenal korespondent Joe Tidy. Připomněl, že CrowdStrike má zhruba 24 000 zákazníků a většinou jde o velké společnosti a instituce. Počet zařízení, které by bylo nutné ručně restartovat, by tak podle Tidyho mohl být enormní.

Výpadky systémů od rána ohlásila řada letišť z celého světa, která měla problémy především s odbavováním cestujících. Vysílání byly nuceny přerušit některé televizní stanice ve Spojeném království, Spojených státech či v Austrálii, včetně MTV, Sky News nebo australské mutace ABC. Problémy měly rovněž nemocnice v Británii a Německu.

„První příčinou by mohl být výpadek cloudu, což je něco, co se stalo i Seznamu před třemi týdny a co způsobilo náš problém,“ říká v Seznamu Zprávách tamní odborník Vlastimil Pečínka. „Rozdíl je ale samozřejmě v tom, že náš cloud používáme pouze my, takže nešly seznamácké služby, zatímco cloud Microsoftu je obří a celosvětový a běží v něm i aplikace jiných firem. To pak samozřejmě ovlivní nejen tu firmu, ale i další poskytovatele. Pokud by se ale jednalo o variantu bezpečnostního softwaru, který ty firmy mají nainstalovaný na svých počítačích, a přišla nějaká nepovedená aktualizace, bude nejspíš nutné systémy Windows dát do nouzového režimu a ručně miliony počítačů s tímto systémem opravit.“

Společnost Microsoft na svém účtu na síti X před půl druhou hodinou odpoledne napsala: „Základní příčina byla odstraněna, nicméně zbytkové dopady nadále ovlivňují některé aplikace a služby Microsoft 365.“