Vláda představila úsporný balíček

Foto: Steve Buissinne z Pixabay

Na symbolickou hodinu „za pět minut dvanáct“ dnes vláda svolala tiskovou konferenci, na které představila soubor opatření ke snížení zadlužování. Pokud se uskuteční, příští rok se sníží deficit o  94,1 miliardy korun. Do dvou let by výdaje státu klesly celkem o 78,3 mld. Kč, zároveň příjmy by měly stoupnout o 69,2 miliardy korun. Za dva roky by se tak státní rozpočet měl vyspravit o 147,5 miliardy korun.

Zřejmě s největší nervozitou veřejnost očekávala „úpravy“ ve výběru daně z přidané hodnoty. Ty se měly odehrát ve jménu zjednodušení s tím, že budou rozpočtově neutrální. Oznámené zjednodušení nastane. Dosavadní tři sazby 10 %, 15 % a 21 procento se zúží na dvě: sníženou 12% a základní 21 procento. V nižší sazbě budou, zhruba řečeno, vodné a stočné, bezlepkové potraviny, teplo, doprava, stravovací služby, vstupenky na kulturu a sport, časopisy, léky, stavební práce pro bydlení, potraviny, dětské sedačky a pohřební služby. Řada dalších služeb, jako např. kadeřnické, se přesune do základní sazby, kam se přesune také pivo.

Na zvýšení státních příjmů se největší měrou budou podílet korporátní daně. Jejich sazba má stoupnout z nynějších 19 na 21 procento, což by mělo vynést dodatečných 22 miliard korun.

Oznámen byl záměr zvýšit daň z nemovitostí. Předpoklad dodatečného příjmu 9 mld. Kč, který by měl připadnout státu (dosud tuto daň získávaly obce), naznačuje nárůst o zhruba 80 procent. „Například za průměrný sedmdesátimetrový byt na Praze 1 dnes majitel zaplatí cca 1 700 Kč ročně, nově bude platit cca 2 500 Kč. Za podobně velký byt v Brně zaplatí dnes majitel zhruba 600 Kč, nově to bude asi 1 200 Kč. V Ostravě a v Plzni se daň liší podle městské části. V obou městech může dosahovat až 770 Kč s tím, že nově to bude zhruba 1 450 Kč,“ píše ministerstvo v tiskové zprávě.

Dále se zruší 22 daňových výjimek, mj. školkovné, sleva na studenta, zaměstnanecké benefity, omezena bude daňová sleva na nepracující manželku.

Spotřební daň z cigaret, tabáku na kouření a doutníků příští rok vzroste o 10 %, v následujících třech letech vždy o dalších 5 procent. Zahřívaný tabák se v následujících čtyřech letech zdraží vždy o 15 procent. Nová spotřební daň bude zavedena na nikotinové sáčky a náplně do e-cigaret. Zvýšení druhé sazby daně z hazardních her bude z 23 % na 30 procent. Za dva roky se očekává vyšší výnos 10,9 miliardy korun.

Zvýší se cena dálniční známky o 800 korun z 1500 na 2300 korun za rok. Současná cena dálniční známky je platná již od roku 2012 a v důsledku vývoje cenové úrovně se propadla její reálná hodnota. Cena dálniční známky bude pravidelně valorizována.

Ve státních výdajích hodlá vláda zrušit 22 státních dotací v celkové hodnotě 55 mld. Kč ročně. Nejvíce to odnese ministerstvo průmyslu a obchodu, které rozdělí o 20 mld. Kč méně, hned za ním ministerstvo zemědělství, kde se zkrátí dotace o 11 miliard korun.

Navrhovaná opatření ještě budou projednávána s podnikateli, poslanci, na tripartitě a s dalšími dotčenými skupinami. Mnohé se ještě tedy může změnit, ale dnes vláda vypadala docela odhodlaně.