Velitelé Hamásu prý tlačí na svého vůdce, aby ukončil válku

Ilustrační foto: Amber Clay z Pixabay

Podle ředitele CIA čelí vůdce Hamásu rostoucímu tlaku svých vlastních velitelů, aby ukončil válku v Gaze. Uvedla to CNN.

Ředitel CIA Bill Burns to měl říct na sobotní konferenci za zavřenými dveřmi. CNN získla informaci od zdroje, který se akce zúčastnil.

Yahya Sinwar, klíčový strůjce masakru v Izraeli ze 7. října, je podle Burnse obviňován z obrovského utrpení v Gaze. Američtí zpravodajští úředníci se domnívají, že se skrývá v tunelech pod svým rodištěm Khan Younis v Gaze a je pro Hamás klíčovým činitelem, který rozhoduje o tom, zda přijmout dohodu o příměří.

„Burns – který měsíce vedl jako hlavní představitel Bidenovy administrativy horečnatá jednání – řekl, že je povinností izraelské vlády i Hamasu využít tohoto okamžiku, více než devět měsíců od začátku války, k dosažení příměří“, napsala CNN. CIA odmítla informace komentovat.

Server připomíná, že Hamas a Izrael se dohodly na rámcové dohodě, kterou prezident Joe Biden vyložil na konci května. Podle Burnse existuje křehká možnost, že se věci podaří.