V zahraničním obchodu se prohlubuje deficit

ČR je už téměř rok a půl dovozní ekonomikou. Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu skončila v srpnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 28,2 mld. Kč, který byl meziročně o 0,4 mld. Kč hlubší.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil především meziročně hlubší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 15,9 mld. Kč v důsledku růstu cen na světových trzích. Dále se prohloubil schodek obchodu s chemickými látkami a přípravky o 3,9 mld. Kč a elektrickými zařízeními o 2,2 miliardy korun.

Příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 12,4 mld. Kč a elektřinou o 10,8 miliardy korun. Deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se zmenšil o 3,8 miliardy korun.

V lednu až srpnu 2022 vykázala obchodní bilance schodek 127,7 mld. Kč, zatímco ve stejném období roku 2021 skončila přebytkem 36,7 miliardy korun. „To je drastický rozdíl. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 11,9 % a dovoz o 18,5 %. Sázíme na to, že letos obchodní bilance skončí deficitem kolem 150 mld. korun,“ předpovídá Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance.

Ilustrační obrázek: Gerd Altman, Pixabay

Komentář SH:

Elektřina se stává naší důležitou exportní komoditou. A proti tomu se musí bojovat, jak sděluje nedávnými demonstracemi hnutí Limity jsme my a řada dalších, která ještě nedávno okupovala uhelné doly a elektrárny za jejich eutanázii. Automobilky, další exportní pilíř naší ekonomiky, zatím ještě neobsadila. Ani výrobce fotovoltaických panelů nebo baterií. Ty jsou „čisté“ jako studánka stříbrná. Limity jsme my demonstrovalo za státní kompenzace na vysoké ceny energie, aby nebyla chudoba v národě. Chtělo by se aktivistům říci: co jste si navařili, to si snězte. Bilanci zahraničního obchodu k tomu jako dezert.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v srpnu meziročně zlepšila o 30,9 mld. Kč.
Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 31,2 miliardy korun.

Meziročně vzrostl vývoz o 27,9 % na 360,6 mld. Kč a dovoz o 25,5 % na 388,8 miliardy korun.

„Po více než roce měl vývoz zboží meziročně rychlejší tempo růstu než dovoz. Přesto to nestačilo k tomu, aby obchodní bilance skončila kladným výsledkem. Loni v srpnu byla totiž hodnota vývozu nejnižší ze všech měsíců v roce,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu.

Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 0,3 % a dovoz o 1,2 procenta.

„Tím, že se překlopil obrázek zahraničního obchodu ČR z exportní do importní ekonomiky, jsme se dostali do vleku cenotvorby v zahraničí. Ceny jsme si přestali určovat sami a diktují nám je zahraniční výrobci,“ říká Tpomáš Volf, specialista společnosti Citfin. „Čím větší je podíl dovezeného zboží, tím větší je závislost na cenotvorbě v zahraničí, a i to je jedním z důvodů, proč je v ČR inflace jedna z největších v celé EU.“

Za posledních 15 měsíců se obchodní bilance dostala do kladných hodnot pouze dvakrát, přičemž v posledním více než půl roce to nebylo ani jednou.