V USA se začíná spekulovat, kdo by mohl Bidena nahradit

Viceprezidentka Kamala Harris. Oficiální portrét od Lawrence Jacksona přes Wikimedia Commons

Podle CNN by se do prezidentského klání mohla pustit třeba viceguvernérka Kamala Harrisová. Biden ale zřejmě odstoupit nehodlá.

Debaty o tom, zda by neměl současný prezident odstoupit z bitvy o další roky v úřadu, se objevily po nepovedené debatě s Donaldem Trumpem. Sám prý uznal, že to nebylo nejlepší. „Vím, že nejsem mladý muž. Už nechodím tak snadno jako dřív. Nemluvím tak hladce jako dřív. Nediskutuji tak dobře jako dřív, ale vím, co vím. Vím, jak říkat pravdu. Rozeznám dobré od špatného. A vím, jak tuto práci dělat, vím, jak věci dotáhnout do konce. A já vím, co vědí miliony Američanů: Když vás srazí, vstanete zpátky,“ citovala ho některá média, včetně zmíněné CNN.

Ta tvrdí, že narostla skupina těch, kteří chtějí, aby na poslední chvíli strana postavila jiného kandidáta. Předevčírem přitom k odstoupení vyzvala například redakční rada New York Times. Podle CNBC neexistuje jiná cesta, než že by Joe Biden odstoupil sám. Odvolat z kampaně ho nelze.

Pokud by odstoupil, musel by nového kandidáta zvolit sněm Demokratické strany. Vzhledem k situaci by mohl proběhnout možná i korespondenčně.

Podle CNN by měla největší šanci na zvolení zřejmě viceguvernérka Kamala Harrisová. Ta by usedla do prezidentského křesla i v případě, kdyby Biden vyhrál, ale ukázalo se, že mu zdravotní stav nedovolí úřad vykonávat. Vedle Harrisové se zmiňuje jako možný kandidát i guvernér Kalifornie Gavin Newsom.

Zatím se zdá, že vše pokračuje původního plánu. I proto, že Joe Biden drtivě vyhrál v primárkách. A protože ho drží sbor jeho poradců. Ovšem právě ti prý museli obvolávat široké spektrum lidí, aby je přesvědčovali, že je vše v pořádku.