V Jihoafrické republice překročila míra nezaměstnanosti 35 procent

V Jihoafrické republice míra nezaměstnanosti v loňském čtvrtém čtvrtletí dosáhla 35,3 procenta, oznámil dnes místní statistický úřad. Byla tak nejvýš od roku 2008, kdy se kvartální údaj začal zveřejňovat. Pracovní trh drasticky poznamenala přetrvávající opatření proti šíření koronaviru. Informuje o tom na svém webu německý týdeník Der Spiegel.

Ve druhé největší africké ekonomice je tak hlášeno bez práce 7,9 milionu lidí. To je ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 278.000 více.

Lidé, kteří práci nehledají, přitom v čísle zahrnuti nejsou. Kdyby se započítali, činila by míra nezaměstnanosti dokonce 46,2 procenta.

Na mnoha místech v Jižní Africe panuje obrovská sociální nerovnost, uvádí Der Spiegel. Dopady koronavirových omezení na ekonomiku jsou zničující, zejména proto, že hospodářství bylo v recesi už před jejich zavedením.

Jižní Afrika se roky potýká se strukturálními ekonomickými problémy a s nespolehlivým zásobováním energií. Problematické je také její příliš silné zaměření na sektor surovin.

Pandemie a zaváděná omezení v posledním roce situaci výrazně zhoršily. V létě 2021 proto propukly násilné protesty a nepokoje. Davy zablokovaly dálnice, obchody, kanceláře a sklady vyrabovaly, obchodní centra vypálily. Stovky lidí byly zabity a mnoho dalších bylo zatčeno.