Úroky na hypotéky klesly pod 6 procent

Ilustrační foto: TheDigitalArtist z Pixabay

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu v lednu klesla o šest bazických bodů na 5,96 % p. a. a poprvé od června 2022 se dostala pod hranici 6 procent.

„Úrokové sazby hypoték i nadále klesají jen pozvolně, a to i po prosincovém snížení hodnoty základní úrokové sazby ze strany České národní banky. V prvním měsíci letošního roku se nabídková sazba bank Swiss Life Hypoindex snížila o šest bazických bodů. Je tedy vidět, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědčí banky k razantnějšímu zlevnění hypoték,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 % p. a. v lednu klesla o 117 korun na 22 472 korun.

Oproti lednu loňského roku se měsíční splátka snížila o více než 800 korun. Ve srovnání s červnem 2022, kdy byla průměrná nabídková sazba 5,71 % p. a. a naposledy pod šestiprocentní hranicí, je však stále téměř 550 korun vyšší.

Nejvýraznější snížení úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky pro mladé do 36 let, které mohou banky poskytovat i nad 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Hypotéky fixované na tři a pět zlevnily o 0,21 procentního bodu na 6 % p. a., resp. 5,93 % p. a. Úrokové sazby hypoték s fixací na deset let klesly o 0,2 proc. bodu na 6,19 % p. a. a s fixací na jeden rok o 0,16 procentního bodu na 5,79 % p. a.

Pokles u hypoték poskytovaných do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti byl mírnější. Hypoték s jednoletou a desetiletou fixací zlevnily o pět bazických bodů na 6,31 % p. a., resp. 6 % p. a. Sazby hypoték fixovaných na tři a pět let pak klesly o šest bazických bodů na 5,81 % p. a., resp. 5,74 % p. a. Nejlevnější na trhu tak i nadále zůstávají hypotéky s pětiletou fixací a LTV do 80 procent.

Bankovní rada ČNB na prosincovém zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby na 6,75 %. Hypoteční banky na čtvrtprocentní pokles dvoutýdenní repo sazby prakticky nereagovaly a hypotéky zlevnily jen nepatrně.

Podle Jiřího Sýkory může jít o reakci bank na neuspokojivé nastavení náhrady účelně vynaložených nákladů na předčasné splacení úvěru, pokles sazeb bude přesto pokračovat.

„Banky od počátku prosazovaly maximálně 2 % ze splacené částky, nicméně zákonodárci rozhodli, že tato hodnota bude pouze 1 %. Banky už na počátku hovořily o tom, že pokud bude tato částka nižší než ony 2 %, budou si muset vytvářet větší ‚polštář‘ na ztráty s tím spojené. A tento polštář je vytvářen právě vyšší úrokovou sazbou a to na úkor všech nových klientů a to i těch, kteří by na předčasné splacení ani nepomysleli. Nicméně je možné očekávat, že i v dalších měsících bude úroková sazba hypoték nadále pozvolně klesat,“ dodal Jiří Sýkora.

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %. 

Swiss Life Select je finančněporadenskou společností v České republice. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.