Turecko čeká v zimě více turistů z Evropy, i kvůli drahému plynu

Turecké cestovní kanceláře očekávají v nadcházejících měsících příliv turistů z Evropy. Přispět k tomu mají i vysoké ceny plynu. Agentuře DPA to řekli představitelé tureckého odvětví cestovního ruchu.

Změna pohledu, Ilustrační foto: ayse kaya, Pixabay

„Tuto zimu očekáváme více turistů než v předchozích letech,“ řekl mluvčí sdružení cestovních kanceláří Tur Operatörleri Platformu Cem Polatoglu. Upozornil, že v době pandemie nemoci covid-19 lidé dlouho nemohli jezdit na dovolenou, a nyní to vypadá, jako by se „utrhli ze řetězu“.

K nárůstu rezervací v zimní sezoně, zejména u levného ubytování, také přispívají vysoké náklady na energie v Evropě. „Pro odvětví cestovního ruchu je pozitivní, že evropští turisté – zejména důchodci – dávají v zimních měsících přednost dlouhé dovolené v Turecku kvůli zvýšení cen zemního plynu,“ dodal šéf cestovní kanceláře Prontotour Ali Onaran. „Podle našich informací je poptávka zejména ze zemí jako Německo, Anglie a Nizozemsko.“

Polatoglu doplnil, že zájem o rezervace může podporovat i slabá turecká lira, která působí v Turecku vysokou inflaci. Podle něj je pro turisty měsíc dovolené all inclusive v pětihvězdičkovém hotelu v současnosti levnější než pobyt v Evropě. A mnohem pohodlnější než doma.

Turecké ministerstvo kultury a cestovního ruchu nedávno oznámilo, že za prvních osm měsíců letošního roku se počet zahraničních turistů meziročně zvýšil o 108 procent na 29,3 milionu turistů.