Tři čtvrtiny rodičů musí omezit výdaje na školu dětí

Téměř tři čtvrtiny rodičů musí omezit výdaje spojené se školou svých dětí. Volnočasové aktivity a kroužky, do jejichž cen se zřejmě promítne drahá energie, plánuje dopřát dětem méně než polovina rodičů. Každý desátý rodič je nucen omezit stravování dětí ve škole. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury Ipsos pro poskytovatele krátkodobých půjček Provident Financial mezi 800 respondenty.

Rodiče odhadují, že v průměru za pomůcky letos zaplatí okolo 3000 Kč. Zhruba 3 z 10 rodičů chtějí na tyto účely využít peníze, které dostanou z dávek v hmotné nouzi nebo mimořádného státního příspěvku 5000 Kč na dítě. Dohromady Češi za školní pomůcky letos utratí přes 3 miliardy korun. V celkových výdajích spojených se školou představuje tato položka méně než polovinu.

Ilustrační foto: Pixabay

Září je obdobím, kdy je třeba uhradit dopředu většinu výdajů na celé pololetí. Jde například o kroužky, družinu, příspěvky pro sdružení rodičů a přátel školy nebo mimoškolní výuku jazyků. Téměř čtvrtina rodičů uvedla, že budou muset zaplatit přes 4000 Kč za školáka. Zhruba 29 % rodičů utratí mezi 2000 až 4000 Kč za dítě.

Před začátkem prvního pololetí minulého školního roku plánovalo dopřát svým dětem nějakou volnočasovou aktivitu více než 70 % rodičů, na začátku druhého pololetí to bylo 60 % rodičů. „Budoucnost pro provozovatele volnočasových aktivit je nyní velmi nejistá. Zdražení energie budou muset promítnout do svých cen téměř všichni organizátoři. Sportovní kluby už avizují, že nemají na provoz a zřejmě se k nim přidají další organizace. Může se to dotknout i těch, které tradičně dětem poskytují finančně nenáročné trávení volného času, jako je Skaut nebo Sokol,“ řekla mluvčí Providentu Kateřina Jarošová.

Přestože on-line obchody mají mnohem širší nabídku školních pomůcek, rodiče upřednostňují nákupy v kamenných prodejnách. Pouze 12 % rodičů nakupuje pomůcky na internetu. Proti tomu některý z typů kamenné prodejny, ať již jde o papírnictví nebo supermarket, upřednostňuje 68 % nakupujících.

Rozdílná situace panuje při nákupu učebnic. Kromě případů, kdy je děti dostávají přímo ve škole, učebnice na internetu nakupuje téměř polovina rodičů. Do kamenného obchodu pro ně zamíří třetina rodičů a zbytek si děti koupí od svých starších spolužáků nebo je zdědí od někoho v rodině. Mezi rodinné příslušníky také nejčastěji putují pomůcky a knihy, které již starší školáci nepotřebují, jde o 51 procento případů. Relativně málo lidí nepotřebné učebnice prodává, dělá to pouze 17 % respondentů. Pětina je daruje potřebným.