Trh hypotečních úvěrů se letos vylepší, ale ne o moc

Ilustrační foto: David Mark z Pixabay

V roce 2023 byly poskytnuty hypoteční úvěry v celkovém objemu 130 miliard korun. Z toho zhruba 112 mld. Kč byly nově poskytnuté úvěry a zbylých asi 18 mld. Kč připadá na refinancované úvěry. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB).

„Optikou posledních let je tento výsledek docela chabý, to už bylo diskutováno tisíckrát a není k tomu co dodat. Rok 2024 bude lepší – o tom nepochybuji – ale na čísla let 2020, 2021 můžeme samozřejmě zapomenout. Ta zůstanou na dlouhá léta pouze v oblasti vzpomínek,“ komentoval čerstvá čísla David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Loni v prosinci byly poskytnuty úvěry celkem za 12,66 mld. Kč, o 11,3% méně než v listopadu a o 83,8 % více než v prosinci roku 2022. Ve srovnání s prosincem 2021 se jedná o pokles o 67,4 procenta. Z celkového objemu poskytnutých úvěrů činily 1,62 mld. Kč refinancování starších hypoték.

Banky pozvolna snižují úrokové sazby na hypoteční úvěry. Hned zkraje února bude další měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky a zdá se, že přinejmenším pro některé členy bankovní rady je ve hře reálně snížení třeba i o 50 bps a možná by se nebránili ani výraznější změně. „ČNB to nebude chtít uspěchat. Ani banky se nebudou předhánět ve snižování sazeb. Ale trend poklesu sazeb je nyní jasný a sazby budou pomalu klesat,“ domnívá se Eim.

Sdělovací prostředky nedávno citovaly vyjádření šéfa Moneta Money Bank Tomáše Spurného v tom duchu, že v Moneta Money Bank zaznamenali koncem roku asi desetiprocentní nárůst klientů po splatnosti. Informace z jiných bank takový trend naštěstí nepotvrzují a data ČNB o hypotečních úvěrech ukazují velmi uspokojivé hodnoty. Meziměsíčně sice došlo k drobnému zvýšení objemu nevýkonných úvěrů, ale bavíme  se o růstu na úrovni statistické chyby. „Zatím se tedy můžeme spíše domnívat, že se jedná o záležitost jedné banky a nikoliv celého trhu. Falešným prorokem být nechci, ale zatím výraznějšímu zhoršení platební morálky v oblasti hypotečních úvěrů nic nenasvědčuje,“ konstatuje Eim