Téměř 60 % Čechů se bojí, že jejich finance ohrozí ztráta zaměstnání

Čechům se začínají zhmotňovat jejich nejčernější finanční obavy. Podle výzkumu České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF) se téměř 60 % Čechů bojí, že jejich finance ohrozí ztráta zaměstnání, růst cen energií a zboží. Obavy o peníze a finanční zajištění je to, s čím se chtějí obracet na finanční poradce. Nyní, v době dvojciferné inflace, jde především o ochranu úspor před znehodnocením a investice (50 %) a podpojištění domácností a nemovitostí (21 %).

Pokud jde o možný negativní dopad na rodinné finance, tak se Češi nejvíce bojí vážného onemocnění či úrazu (62 %). Do nočních finančních můr Čechů se však promítla i současná nestabilní ekonomická situace. Stejně intenzivně jako ztráty zaměstnání (56 %) se totiž bojí negativního dopadu růstu cen zboží a služeb (56 %) a energie (56 %) na naše peněženky.

„Češi si však moc nepřipouštejí další potenciální riziko ohrožující jejich rodinné finance – odchod do penze. Obavy z toho má jen 7 procent dotázaných. Je zajímavé, že ani ve skupině 51 až 60 let, která je propadem životní úrovně v penzi ohrožena nejvíce, se obává negativního dopadu na jejich finance jen 12 procent dotázaných,“ řekl Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF.

Podceňování vlastní zodpovědnosti za finanční zajištění ve stáří je dlouhodobý problém. Je to odrazem i toho, že řada lidí svoje finance často moc neřídí a spravuje je spíš „intuitivně“. Jen 14 % dotázaných totiž tvrdí, že má jasný finanční plán s odpovídajícími finančními produkty a pravidelně ho aktualizuje podle vývoje příjmů a svých cílů. 21 % respondentů sice finanční plán má (včetně nastavených finančních produktů) – ale sestavuje ho spíš intuitivně a systematicky ho neaktualizuje. Naproti tomu 45 % Čechů plánuje jen pokrytí běžných výdajů na chod domácnosti a 13 % dokonce neplánuje finance vůbec.

Pro radu za profíky

Pokud lidé potřebují zjistit více informací a nechat si poradit ohledně finančních produktů (např. pojištění, spoření, investice, finanční zajištění stáří či finančního plánování), jdou nejčastěji za profesionály – za finančními poradci (31 % dotázaných). Na druhou stranu téměř stejnou důvěru mají paradoxně ve finanční rady partnera či partnerky (25 %). Ale často se spoléhají na „zdravý selský rozum“ a věří, že se zorientují ve financích sami. Proto čerpají také informace z webů finančních institucí (23 %) a ze specializovaných nezávislých webů o financích a finančních produktech (22 %).

Pomoc hledáme při pojištění a řešení bydlení

Důvod, proč se respondenti průzkumu nejčastěji obracejí o radu na finanční poradce, souvisí s tím, že 35 % z nich má svého finančního poradce a dalších 10 % ho mělo v minulosti.

S finančním poradcem obvykle nejčastěji řeší nejsložitější finanční produkty: životní pojištění 64 %, pojištění domácnosti a nemovitosti 42 %. Zásadním životním krokem s dlouhodobým dopadem na rodinné finance jsou hypotéky, a proto se o pomoc s jejich vyřízeném velmi často obracejí také na finanční poradce (40 %). Za finančními poradci chodí Češi i v případě, když chtějí investovat (38 %).

Nicméně covid, válčený konflikt a z nich plynoucí ekonomická nestabilita zamíchala kartami. Když se klientů finančních poradců ptáme, co by s nimi chtěli řešit akutně, pak v době dvojciferné inflace chtějí s finančními poradci řešit především investice a ochranu úspor před znehodnocením (50 %), podpojištění domácnosti a nemovitosti (21 %) a financování bydlení (19 %).

A co si na spolupráci s finančním poradcem respondenti cení? Je to především to, že má přehled o finančních produktech všech finančních institucí na trhu (38 %). Klienti si cení i to, že jim zprostředkuje finanční produkty za výhodnějších podmínek (33 %) než, kdyby si je pořizovali bez jeho pomoci. Důležité je pro Čechy i to, že jim pomůže zorientovat se ve finanční situaci a oni tak dosáhnou cíle, které chtějí (33 procent).