TASS: Rusko po útocích na lodě na Krymu pozastavuje účast na obchodu s obilím

Rusko po útocích na lodě na Krymu pozastavuje svoji účast na dohodě o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů, kterou zprostředkovala OSN. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany.

Pšenice. Foto: Pixabay.

Podle ruských úřadů v sobotu ukrajinské drony zaútočily na Černomořskou flotilu v přístavu Sevastopol, jenž leží na ukrajinském poloostrově Krymu, který Moskva v roce 2014 anektovala v rozporu s mezinárodním právem. Rusko uvedlo, že se napadené lodě podílely na zajištění obilného koridoru.

Ruské ministerstvo v prohlášení napsalo, že s ohledem na „teroristický čin“ kyjevského režimu za účasti britských expertů proti lodím Černomořské flotily a civilním plavidlům podílejícím se na zajištění bezpečnosti obilného koridoru pozastavuje ruská strana svoji účast na plnění dohod o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů. Ministerstvo předtím informovalo, že útoky dronů byly z velké části odraženy a mírně poškozena byla ruská minolovka. Z výcviku ukrajinských vojáků, kteří se na útoku údajně podíleli, obvinila Moskva příslušníci britského námořnictva působící ve městě Očakov v Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny.

Na základě dohody z letošního července mohla Ukrajina obnovit vývoz obilí a hnojiv přes Černé moře, který se zastavil po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. Dohoda o vývozu z Ukrajiny byla sjednána na 120 dní. Šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths ve středu prohlásil, že je „poměrně optimistický“, že dohoda o vývozu z ukrajinských přístavů bude po polovině listopadu prodloužena, upozornila agentura Reuters.

Ukrajina je jedním z největších vývozců zemědělských plodin. Podle BBC na ni připadá 42 % slunečnicového oleje, 16 % kukuřice a 9 % pšenice prodávaných na světovém trhu.