Světová banka zamítla žádost Salvadoru o pomoc se zaváděním bitcoinu

Světová banka (SB) zamítla žádost Salvadoru, který od ní žádal pomoc se zaváděním bitcoinu jako oficiálního platidla. Zdůvodnila to nízkou transparentností kolem této kryptoměny a nepříznivými dopady na životní prostředí. Středoamerická země, která se jako první na světě rozhodla přijmout nejznámější a nejstarší kryptoměnu jako oficiální platební prostředek vedle amerického dolaru, předtím Světovou banku požádala o technickou podporu při zavádění. Informovala o tom agentura Reuters.

Nejsme salvador. naštěstí

„Zavázali jsme se pomáhat Salvadoru mnoha způsoby, včetně transparentnosti měny a regulačních procesů,“ napsal mluvčí Světové banky v e-mailu. „Vláda nás sice požádala o pomoc s bitcoinem, ale to není něco, co může Světová banka vzhledem k jeho nedostatkům v oblasti životního prostředí a transparentnosti podpořit,“ dodal.

O tom, že se Salvador na SB kvůli bitcoinu obrátil, informoval ve středu salvadorský ministr financí Alejandro Zelaya. Uvedl také, že jeho země vede jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Tato instituce, s níž země vyjednává o velké půjčce, podle něj není proti zavedení bitcoinu a jednání s ní jsou podle ministra úspěšná. MMF ale minulý týden uvedl, že přijetí bitcoinu by s sebou neslo „makroekonomické, finanční a právní problémy“.

Salvador se před 20 lety vlastní měny vzdal a od té doby používá americký dolar. Prezident Nayib Bukele zavedení bitcoinu zdůvodňuje tím, že se tak občanům Salvadoru žijícím v zahraničí usnadní převody peněz do vlasti.

„Osobně si zatím nemyslím, že by měl bitcoin mít roli oficiálního platidla v některé zemi, vzhledem k jeho vysoké volatilitě a ovlivnitelnosti kurzu. Nicméně kurz tohoto digitálního zlata to – bez ohledu na výsledek jednání – dlouhodobě nijak zásadně neovlivní,“ řekl ČTK ředitel obchodní společnosti Bit.plus Martin Stránský. Bitcoin se včera obchodoval bez větších výkyvů kolem 38 800 dolarů, což je zhruba 830 000 Kč. V květnu se ocitl na maximu blízko 65 000 dolarů, v květnu ale skoro o 50 procent klesl.