Slovensko zdaní nadměrné příjmy výrobců elektřiny

Slovenská vláda schválila návrh na zdanění nadměrných příjmů výrobců elektřiny sazbou 90 procent. Zvláštní odvod má být zaveden už od letošního prosince, platit bude podle předlohy do konce roku 2024. Návrh ještě musí schválit sněmovna, ve které kabinet premiéra Eduarda Hegera nemá většinu. Podle ministerstva hospodářství, které materiál připravilo, vládní návrh vychází z říjnové dohody členských zemí EU ohledně řešení vysokých cen energie.

Fotka od Colin Behrens z Pixabay

Zmíněnému zdanění bude podle návrhu podléhat až na výjimky rozdíl mezi prodejní cenou jedné megawatthodiny elektřiny a částkou, kterou stanoví vláda a která se bude pohybovat od 50 do 250 eur (1220 až 6090 Kč). Zvláštní odvod se nebude vztahovat například na elektrárny s nejvyšším instalovaným výkonem 0,9 megawattu, dále na přečerpávací vodní elektrárny či na elektřinu vyrobenou z biometanu. Naopak zvláštní dani by měli podléhat i obchodníci na velkoobchodním trhu s elektřinou, pokud jsou součástí skupiny spolu s výrobcem elektřiny, který bude slovenský odvod platit.

„Pár společností nemůže bohatnout na celosvětovém nedostatku dodávek a využívat celosvětovou krizi k nemorálnímu zvyšování zisků na úkor spotřebitelů. Získané prostředky použijeme na pomoc občanům a na snížení výdajů za energie v této těžké době,“ napsala na sociální síti ke schválenému návrhu vicepremiérka Veronika Remišová. Dodala, že tuto daň už zavedlo více zemí.

Podobný zákon ohledně placení odvodů z nadměrných příjmů výrobců elektřiny byl schválen i v České republice.

Slovenská vláda chce návrhem dosáhnout i toho, aby za mimořádné situace mohla regulovat ceny v oblasti energie, včetně samotné ceny například elektřiny či plynu pro domácnosti a malé podniky, a to místo nezávislého energetického regulačního úřadu. Ceny energie pro domácnosti na Slovensku se mění zpravidla na začátku kalendářního roku, prudký růst tržních cen elektřiny či plynu v uplynulých měsících je tak přímo ještě nezasáhl. Bez dodatečných opatření by ovšem regulované ceny pro domácnosti od ledna podle odborníků značně stouply.

Říjnová dohoda členských zemí EU stanovuje limit 180 eur (4380 Kč) za megawatthodinu pro příjmy elektráren využívajících levnější zdroje než plyn. Příjmy nad tuto hranici mohou unijní vlády použít na opatření k podpoře domácností a firem. Tuto dohodu Bratislava ovšem dříve kritizovala a prosazovala, aby vybraná daň z nepřiměřených zisků v EU byla přerozdělena mezi členské země evropského bloku podle jejich spotřeby.

Slovenský premiér na konci září uvedl, že elektřinu, která se na Slovensku vyrobí v příštím roce, v minulosti koupili také zahraniční obchodníci za výrazně nižší ceny než po letošním zdražení energií na burzách.