Ruský HDP klesá čtvrtý měsíc v řadě

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruské federace v červenci klesl o 4,3 % ve srovnání se stejným měsícem loni. Ruská ekonomika tak klesá čtvrtý měsíc v řadě, když Rusko už šestý měsíc válčí s Ukrajinou a potýká se s obchodními a hospodářskými sankcemi od EU a USA.

Za prvních sedm měsíců se ruská ekonomika propadla meziročně o 1,1 procenta.

„Pravdou je, že trhy počítaly v červenci s hlubším pádem a oproti červnu se jedná o zmírnění propadu, ale i tak je tempo poklesu rychlé,“ upozornil Tomáš Volf, expert společnosti Citfin.

Ilustrační obrázek: Svět hospodářství

Ani ostatní dílčí data nevyznívají příliš dobře. Červnové reálné mzdy meziročně klesly o 3,2 %, zatímco nominální mzda vyskočila o 12,2 procenta. „Každému je jasné, že prohlášení Vladimíra Putina o nulové inflaci jsou naprosto irelevantní. Průměrný Rus bere 66 572 rublů, což je necelých 27 500 korun,“ vypočítává Volf.

Maloobchodní prodeje v červenci meziročně klesly o 8,8 procenta. Rusové tak obracejí každý rubl a jsou nuceni výrazně přehodnocovat své nákupní návyky.

„Při pohledu na grafy většiny ukazatelů je jasné, že dělící moment je začátek ruské agrese na Ukrajině. Bagatelizování této skutečnosti je vědomé přehlížení faktů. Ruští spotřebitelé a firmy doplácejí na válku a sankce západu nesou své ovoce. Dopadají však zejména na běžné Rusy a jejich situace nemá v dohledné době dobré řešení,“ konstatuje Tomáš Volf.