Rakouské železnice jdou dnes do stávky, dotkne se i ČR

Rakouské odbory vida kvůli sporu o platy na pondělí vyhlásily celodenní stávku na železnicích. Dotknout by se měla všech spojů, včetně těch s Českem. Jak na svém webu upozornily České dráhy, mohou se omezení v dálkové dopravě projevit už dnes a také v úterý. Na území ČR mezinárodní vlaky pojedou podle Českých drah bez omezení.

Ilustrační foto: jef

„Dne 28. listopadu 2022 mezi půlnocí a 24. hodinou nepojedou v Rakousku žádné vlaky,“ napsaly na svém webu odbory. Požádaly cestující o pochopení a solidaritu s 50 000 zaměstnanci na železnici.

Rakouské dráhy ÖBB na internetu pasažéry vyzvaly, aby zrušili všechny cesty, které nejsou nutné, nebo hledali alternativní dopravu.

Také ÖBB upozorňuje, že k výpadkům jednotlivých spojení může dojít už v neděli večer a případně i v úterý. „K některým omezením v dálkové dopravě může dojít i před stávkou (27. listopadu), popřípadě den po stávce (29. listopadu),“ napsaly na webu České dráhy. „Jízdu mezinárodních vlaků zajistíme v ČR bez omezení,“ napsal český dopravce na twitteru.