Protesty v Británii pokračují. Premiér svolal krizové jednání

Ilustrační foto: paulbloch z Pixabay

Protesty v Británii, často násilné, již vedly ke 150 zatčením. Premiér na dnešek svolal mimořádnou schůzku krizového štábu Cobra. Informaci potvrdila BBC.

Cobra meetingy jsou pojmenované po Kabinet Office Briefing Room A – na Whitehallu v centru Londýna. Jak uvádí BBC, je to výbor pro reakci na mimořádné události, který se skládá z ministrů, státních úředníků, policie, zpravodajských důstojníků a dalších osob. To dnešní se například bude týkat příslušných ministrů a zástupců policie.

Násilné demonstrace nastaly poté, co minulý týden mladí muž zabil tři holčičky ve věku okolo deseti let a dalších zhruba deset lidí zranil během taneční akce pro děti. Policie jej zadržela s tím, že dosud není známý jeho motiv. Ačkoliv šlo o rodáka z Cardiffu, údajně bez vazeb na muslimskou víru, po sociálních sítích se rozšířila informace, že šlo o muslimského přistěhovalce. Právě to mohlo podle policie vzbudit vášně, které vedly k násilným nepokojům, včetně útokům na hotely s cizinci.

Premiér Keir Starmer o víkendu vyloučil, že by policie potřebovala je zvládnutí situace pomoc armády. Nicméně i podle svolání krizového štábu je evidentní, že situaci považuje za vážnou.

Podle ministrinyě vnitra Yvette Cooperové bude odveta zaměřena zřejmě nejen na násilníky v ulicích ale i šiřitele falešných infromací na sociálních sítích. „Spousta lidí má obavy a názory na kriminalitu, na NHS (veřejný zdravotní systém – poznámka redakce), na imigraci, ale neberou cihly a nehází je na policii, nesnaží se zapálit hotel, kde je známo, že jsou lidé. uvnitř v důsledku toho nerabují obchody,“ řekla Cooper pro BBC.

Podle dostupných infromací došlo k největším násilnostem v Belfastu, Rotherhamu, poblíž Birminghamu a v Middlesbrough.