Prodej aut v EU se v listopadu znovu výrazně zvýšil

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v listopadu čtvrtý měsíc po sobě vzrostl. Meziročně se zvýšil o 16,3 % na 829 527 vozů. Trh ale zůstal hluboko pod úrovní před pandemií z listopadu 2019, kdy se zaregistroval milion nových automobilů. Za prvních 11 měsíců letošního roku klesl prodej o 6,1 procenta. Ve své tiskové zprávě o tom informovalo  Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Ilustrační foto: Jill Wellington z Pixabay

Poklesy prodeje zaznamenávané od ledna do července stačily ke snížení výkonnosti od začátku roku. Teprve v srpnu skončilo déle než rok trvající období, kdy se prodej aut každý měsíc snižoval.

Svaz dovozců automobilů už dříve oznámil, že v Česku za 11 měsíců letošního roku prodej nových osobních aut klesl o 6,9 % na 177 534 vozů. V samotném listopadu však trh meziročně o 7,6 procenta rostl.

Automobilce Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v listopadu prodej v zemích EU meziročně zvýšil o 12,9 % na 38 175 vozů. Podíl této značky na unijním trhu se ale podle ACEA snížil na 4,6 ze 4,7 procenta.