Praha má první projekt podporovaného družstevního bydlení

Pražský magistrát má připraven první projekt městem podporovaného družstevního bydlení, v němž by měly u Radlické ulice v Praze 5 vzniknout dva bloky domů s až 266 byty. Novinářům to řekli zástupci magistrátu a Prahy 5. Podle radní Hany Marvanové (za STAN) budou městští zastupitelé záměr schvalovat v květnu, v případě schválení magistrát vybere stavebního partnera, který by na městských pozemcích projekt postavil.

Plán podpory dostupného družstevního bydlení schválilo zastupitelstvo Prahy v prosinci 2020. Celý projekt má sloužit k podpoře lidí, kteří nedosáhnou na podporované městské nájemní bydlení, ale zároveň nejsou schopni získat nebo zaplatit hypotéku. Třetina bytů zároveň připadne městu, které je využije pro nájemní bydlení.

Marvanová řekla, že Pražané by v ideálním případě mohli do družstva začít vstupovat příští rok. Magistrát k tomu zároveň spustil webové stránky a plánuje informační kampaň. „Nyní nás již kontaktovalo přes 300 lidí, a to ještě před tím, než jsme spustili webové stránky, takže očekáváme, že zájem lidí bude poměrně značný,“ řekla.

Družstevníci budou muset ihned zaplatit čtvrtinu ceny bytu, zbytek pak budou splácet jako podíl z úvěru, který si družstvo na stavbu vezme u banky. Výstavba by měla být dokončena tři až čtyři roky po založení družstva. Zájemci o členství budou muset mít trvalé bydliště v Praze a nebudou moci vlastnit jiné bydlení. Kromě splácení úvěru bude družstvo také posílat peníze do magistrátního fondu rozvoje dostupného bydlení, čímž bude splácet jakousi zálohu na budoucí odkup pozemku.

Ten bude moci nastat po splacení bankovního úvěru, tedy nejdříve za 30 a nejpozději za 99 let, což je zákonný limit práva stavby.

Dům na Radlické by měl mít po dokončení v příštích letech hrubou podlažní plochu zhruba 20 tis. metrů čtverečních a skládat se bude minimálně ze dvou bloků se samostatnými vchody. Uvnitř bude 221 až 266 bytů a jejich průměrná výměra se má pohybovat od 54 do 65 metrů čtverečních. Město počítá i s občanskou vybavenost. Stavební náklady odhaduje na 950 milionů korun. S ohledem na vklad 25 % z ceny bytů tak město na začátku do družstva vloží desítky milionů korun.

Projekt u Radlické již vyvolal některé kritické reakce místních obyvatel a spolků, zejména v souvislosti s již nyní intenzivní dopravou v oblasti. Podle starostky Prahy 5 Renáty Zajíčkové (ODS) městská část spoléhá na to, že magistrát zajistí důležité dopravní stavby, jako je plánovaná Radlická radiála. Místostarosta Prahy 5 Tomáš Homola (STAN) dodal, že cílem města je nerozvíjet se do okolní krajiny a parcely jsou a vždy byly stavební.

Marvanová doplnila, že město pracuje i na dalších podobných projektech. Nejblíže ke schválení je podle ní záměr na stavbu asi 150 bytů v Oistrachově ulici, kde je ke schválení připraveno memorandum o spolupráci mezi městem a radnicí Prahy 13. Dále podle Marvanové v jednání pozemky v Praze 12 nebo 10.