Plynu prý bude tolik, že dlouhodobě zlevní

Foto: Daniil Serhiyevich na Unsplash

Největší příliv dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) přichází, promění globální trh a přinese široké a trvalé účinky, uvedla podle ní RBC Capital Markets.

„Injekce“ nadměrné dodávky plynu uvrhne trh do jejího převisu do roku 2026 a přetrvá až do roku 2030. Ceny se prý budou pohybovat pod dvoucifernými hodnotami.

Zpráva přichází ve chvíli, kde se svět stále ještě obává rozšíření války na Blízkém východě do rozměrů, které by naopak mohly ohrozit dodávky ropy a také plynu, jejichž je významným producentem Írán. Trhy s LNG však navzdory tomu odolaly nějakým velkým výkyvům.

„Pro mě je to možná známka toho, že po celém světě existují dostatečné zdroje dodávek, které pomohou zmírnit jakékoli dočasné narušení dodávek pocházející z Blízkého východu. A to pravděpodobně platí jak pro ropu, tak pro LNG,” řekla Meg O’Neill, výkonná ředitelka a generální ředitelka Woodside Energy pro CNBC na výroční konferenci Singapore International Energy Week. 

Nadměrná nabídka a snížené ceny podtrhují medvědí nálady v sektoru LNG, řekl zase senior analytik Rystad Energy Masanori Odaka.

Globální obchod s LNG se v posledním desetiletí zdvojnásobil, z přibližně 240 metrických tun v roce 2014 na více než 400 metrických tun v loňském roce. Z velké části v důsledku přerušení dodávek ruského plynu do Evropy, uvádí RBC Capital. Někteří vnímali geopolitické riziko jako příležitost na trhu. Zároveň banka předpokládá, že globální kapacita zkapalňování vzroste do konce dekády ještě zhruba o polovinu. Přičemž pozici největších dodavatelů si udrží USA a Katar.