Otevření trhu s mlékem likviduje švýcarské sýraře
Švýcarsko letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze. V rozhovoru s deníkem Le Temps to řekl šéf mlékárenského svazu Boris Beuret. Kvůli otevření švýcarského trhu s mlékem v posledních letech se podle něj domácí výrobci dostali pod tlak a někteří z nich s produkcí sýra přestali.
Beuret má za to, že Švýcarsko musí přijmout opatření, aby mohlo i nadále produkovat sýry pro své obyvatele. „Pokud se tak nestane, budeme nakonec (sýry) dovážet, což by bylo ekonomicky, sociálně i ekologicky absurdní,“ řekl.
Švýcarsko je po celém světě proslulé vysoce kvalitními druhy sýrů, jako je gruyère a ementál. Gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu získal loni, už podruhé, titul nejlepšího sýra na světě v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech.
Sýrařské mistrovství světa se koná každé dva roky ve městě Madison. Vítězný sýr – Gourmino Le Gruyère AOP – získal od hodnotitelů 98,423 bodu ze sta možných. Vyrábí jej Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus. Ve své sýrárně pracuje výhradně s mlékem od 12 místních farmářů, kteří své krávy pasou v okolí pěti kilometrů od výrobny.