OPEC+ se dohodl na pomalejším snižování těžby ropy

Skupina OPEC+ se chystá v příštích měsících pozvolna zvyšovat těžbu ropy. Od srpna do prosince by se těžba této skupiny, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, mohla zvýšit zhruba o 2 miliony barelů denně. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Ceny ropy se po zprávě vrátily do blízkosti nejvyšší úrovně za dva a půl roku.

Skupina OPEC+ podle zdrojů zřejmě každý měsíc zvýší těžbu o méně než 500 000 barelů denně. Na mírném zvyšování těžby od srpna se podle zdrojů už předběžně dohodly Saúdská Arábie a Rusko, což jsou největší těžaři ropy ve skupině.

Ceny ropy po zprávě zrychlily růst a připisovaly si přibližně dvě procenta. Severomořská ropa Brent se tak dostala nad 76 dolarů za barel a je nejdražší skoro za tři roky.

OPEC+ se loni po kolapsu poptávky způsobeném pandemií dohodl na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Od té doby však postupně těžbu zvyšuje, a to díky oživení globální ekonomiky a také proto, že cena suroviny už se zotavila. V současnosti dohodnuté snížení činí 5,8 milionu barelů denně.

Dohoda o snížení těžby má platit do dubna 2022. Podle zdrojů by dnes skupina mohla zvážit i prodloužení dohody.