Obědy lidem spolknou až desetinu výplaty, i když už nezdražují

Ilustrační foto: Luke Lawreszuk z Pixabay

Počet obědů, které si lidé mohou za měsíční plat dovolit, se snížil. Jejich ceny přitom v květnu rostly jen minimálně. Podle Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet stálo v uplynulém měsíci obědové menu průměrně 181,10 korun. V poměru k průměrné výši mezd vynaloží největší část příjmů za polední stravování lidé v Českých Budějovicích a Liberci, nejmenší v Praze.

Ceny obědů v restauracích zůstávají stabilní. V květnu Češi za obědové menu průměrně zaplatili jen o 80 haléřů více než v dubnu. Pokračuje tak trend trvající od počátku roku, kdy ceny obědů ve většině měsíčních srovnání rostou jen v minimálním rozsahu. Od ledna se zvýšily o pouhých 1,9 procenta. V meziročním srovnání činí nárůst 13,7 %, což je stále více než květnová míra inflace, která klesla na 11,1 procenta.

Nejvíce za jeden oběd v květnu již tradičně zaplatili Pražané, polední menu v hlavním městě průměrně stálo 204,80 korun. Nad hranicí 200 korun se zde ceny drží už od začátku roku. Nejlevněji se naopak najedli lidé v Olomouci a ve Zlíně, kde se průměrná cena oběda pohybovala lehce pod 164 korunami. „Čísla z posledních měsíců naznačují, že zdražování v restauracích narazilo na svůj strop – na rozdíl od loňského roku, kdy meziměsíční nárůsty dosahovaly i 6 korun. Z části je zpomalení způsobeno i tím, že restauratéři už nemají kam ceny zvedat. Pokud by totiž dále zdražovali, riskují, že jejich zákazníci začnou volit jiné způsoby stravování, a o to méně budou utrácet v restauracích,“ komentuje situaci Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Podíl 20 obědů z průměrné mzdy
KrajÚnorKvěten
Praha7,7 %7,8 %
Jihočeský kraj9,2 %10,3 %
Plzeňský kraj9,1 %9,9 %
Karlovarský kraj9,0 %9,9 %
Ústecký kraj8,0 %8,8 %
Liberecký kraj9,3 %10,3 %
Královéhradecký kraj8,6 %9,6 %
Pardubický kraj9,3 %10,1 %
Vysočina8,1 %8,7 %
Jihomoravský kraj8,9 %9,6 %
Zlínský kraj8,2 %8,9 %
Olomoucký kraj8,3 %9,0 %
Moravskoslezský kraj8,8 %9,5 %
Česká republika8,2 %8,8 %
Zdroj: Edenred/ČSÚ

Právě dopad stravování v restauracích na peněženky zaměstnanců se v jednotlivých regionech výrazně liší, nicméně proti únoru se zvýšil v celé republice. Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že největší část svých příjmů musí na stravování vynaložit obyvatelé Libereckého a Jihočeského kraje. Za 20 obědů by zaměstnanci v těchto regionech utratili více než desetinu své mzdy. Na opačném konci spektra se překvapivě nachází Praha, kde lidé za polední stravování navzdory nejvyšším cenám vydají nejmenší část svých příjmů. „Musíme brát v potaz i to, že na průměrnou mzdu většina zaměstnanců ani zdaleka nedosáhne. Na rozdíly mezi regiony budou lidé narážet i během letních měsíců, kdy se rozjedou na dovolené. Návštěvníkům hlavního města se stravování prodraží, zatímco pražané cestující do regionů za něj poměrně výrazně ušetří,“ podotýká Aneta Martišková.

MěstoV.20V.21V.22V.23nárůst cen 2020/2023nárůst cen 2021/2023nárůst cen 2022/2023nárůst cen leden–květen 2023
Praha148,5164,5178,6204,837,90 %24,50 %14,70 %1,80 %
České Budějovice133,0140,6161,4191,944,30 %36,50 %18,90 %4,00 %
Plzeň132,4150,3164,6191,944,90 %27,70 %16,60 %1,20 %
Karlovy Vary125,4135,7147,2173,538,40 %27,90 %17,90 %1,60 %
Ústí nad Labem123,2135,8146,5166,234,90 %22,40 %13,40 %2,20 %
Liberec128,5142,9159,5188,246,50 %31,70 %18,00 %2,20 %
Hradec Králové127,9139,3156,9179,440,30 %28,80 %14,30 %1,20 %
Pardubice127,4138,6158,3183,844,30 %32,60 %16,10 %1,00 %
Jihlava118,9134,5142,7164,138,00 %22,00 %15,00 %2,10 %
Brno138,2153,2169,2193,740,20 %26,40 %14,50 %1,90 %
Zlín124,0130,6147163,832,10 %25,40 %11,40 %1,40 %
Olomouc119,3127,9141,8163,736,60 %27,40 %15,00 %0,10 %
Ostrava120,2133,1153,1176,646,90 %32,70 %15,30 %1,70 %
Česká republika130,8143,3159,3181,138,50 %26,40 %13,70 %1,90 %
Zdroj: Edenred/ČSÚ