Obchodníci na Champs-Elysées barikádují své obchody

Obchodníci se obávají i nepokojů i ve vzpomínce na hnutí žlutých vest. Foto z roku 2018: Koshu Kunii on Unsplash

Mnozí francouzští obchodníci se zřejmě obávají, že po vyhlášení výsledků voleb mohou nastat nepokoje. Na Champs-Elysées proto mnozí zakryli a někteří zatloukli výlohy. Informovala o tom francouzská média.

Libération uvedl, že „tváří v tvář možným excesům po výsledcích druhého kola se obchodníci na Champs-Elysées začínají barikádovat za hřebíky a OSB panely. Již včera byly na výlohy obchodu Louis Vuitton des Champs instalovány obrovské mříže. Banky a počítačové obchody následovaly tento příklad se značkou a luxusem a zabednily své výkladní skříně na avenue i jinde v Paříži. V této atmosféře napětí bude v neděli večer mobilizováno 30 000 policistů, včetně 5000 v hlavním městě.“

Výsledky voleb se očekávají s napětím hlavně proto, zda nezíská většinu Národní sdružení s předsedou Jordanem Bardellou, ale především faktickou vůdkyní Marine Le Pen. Zatím se zdá, že účast by mohla být rekordní. Spočítány jsou jen výsledky ze zámořských teriorií, kde suverénně zvítězila spojená levice.

Národní sdružení poškozuje fakt, že navzdory všem snahám jeho šéfky odříznout se od rasistické minulosti (včetně vyloučení jejího otce, zakladatele strany) se objevují na veřejnosti především projevy na sociálních sítích, kde se mnozí kandidáti vyslovují expresivně rasisiticky nebo proputinovsky.

Server Politicko například citoval prohlášení, podle něhož „ne všechny civilizace jsou si rovny.“ Kandidátka Monique Griseti si podle něj vzala na mušku slavného černošského zpěváka jménem Gims a v lednu 2022 napsala na Facebook, že by se měl „vrátit tam, odkud pochází, a přivést s sebou celý svůj kmen.“