Občané mohou už nyní čerpat mimořádnou pomoc

Ilustrační foto: Hans z Pixabay

Občané mohou podle premiéra Petra Fialy (ODS) už nyní čerpat okamžitou mimořádnou pomoc. Nynější povodňová situace si možná vyžádá i mimořádná vládní opatření, uvedl premiér v pořadu Partie na CNN Prima News. Zatím podle něj nelze říct, zda zasáhne do vyjednávání o státním rozpočtu.

„Už teď mají občané možnost požádat o pomoc, úřady práce jsou na to připraveny, je možné čerpat mimořádnou okamžitou pomoc, ta částka se může pohybovat až skoro do výše 73 000 korun,“ řekl Fiala. Na dotazy o mimořádné okamžité pomoci odpovídá linka Úřadu práce 800 779 900. Do terénu jsou připraveny vyjet mobilní týmy, informoval generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.

Smyslem mimořádné okamžité pomoci je zabezpečit konkrétní osobu nebo rodinu na přechodnou dobu, než bude mít možnost získat podporu jiných zdrojů, například z pojištění. Výše pomoci se odvíjí od sociálních a majetkových poměrů a příjmové situace domácnosti až do patnáctinásobku životního minima jednotlivce, maximálně může dosáhnout 72 900 korun. Úřad práce prověřuje okruh společně posuzovaných osob, které spolu hospodaří. Mimořádná okamžitá pomoc je podle ministerstva práce a sociálních věcí vyplácena jednomu zástupci domácnosti, tedy jedna dávka do rodiny.

Předseda vlády připomenul i programy ministerstva pro místní rozvoj. „Ale je to skutečně extrémní, mimořádná situace, která si možná vyžádá i mimořádná opatření, ke kterým by vláda v příštích dnech přistoupila,“ dodal premiér.

Zda povodňová situace zasáhne do krajských a senátních voleb, které se mají konat v pátek a v sobotu 20. a 21. září, by mělo být podle Fialy jasné během pondělka. „Momentálně se mi zdá, že nebudou překážky pro to, abychom mohli volby na území České republiky uskutečnit, ale berte tuto moji předpověď s velkou rezervou,“ doplnil předseda vlády.