Obávaná AfD patří k favoritům voleb i v Braniborsku

Typická stavba z 18. století. Foto: By Nilaxus – Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=150266093

Po úspěších ve dvou spolkových zemích si AfD brousí zuby na vítězství či druhé místo i ve volbách v Braniborsku. Alespoň takový výsledek jí předpovídají průzkumy veřejného mínění. Upozornil na to web Statista.de.

AfD je trnem v oku mnoha německým politikům. Profilovala se jako antiimigrantská strana v době, kdy toto téma bylo tabu. Zatímco ostatní partaje jej zvedly po vlně násilných činů ze strany imigrantů a statistikách ukazujících, že většina z příchozích nechce pracovat, AfD je mnohem drsnější. Z úst jejich představitelů dokonce padala slova a deportacích potomků dřívějších migrantů, včetně těch, kteří normáně pracují. Objevila se i prohlášení znevažující zločiny SS a podezření z financování strany či některých jejich funkcionářů Ruskem. Šlo to tak daleko, že evropská frakce Identita a demokracie, do níž patří třeba francouzské Národní sdružení. italská Liga severu, Vlámský zájem či česká SPD, ji vyloučila ze svých řad.

Překvapením a černým koněm by mohla být aliance Sahry Wagenknechtové, která se zdá jít proti všem

Loni se v Německu proti AfD zvedla vlna demonstrací, po nichž její preference klesly. Ovšem ve dvou zemských volbách nakonec před třemi týdny silně bodovala. V Sasku skončila druhá, v Durynsku dokonce vyhrála.

V Braniborsku, které se rozkládá na samém východě země a kdysi dokonce patřilo pod České království, má rovněž vysoké preference. Poslední průzkum mírně favorizuje SPD s 26 %, AfD je s 23 % druhá. Místní premiér z SPD Dietmar Woidke podle Reinishe Post prohlásil, že pokud jeho strana nevyhraje, rezignuje i na post poslance zemského sněmu. V premiérském křesle je už 11 let.

Pokud 40 % dostanou partaje bez koaličního potenicálu, nastane pat

Podle většiny médií je ale možné, že sociální demokraté opět jmenují nového přesdsedu zemské vlády i v případě, kdy AfD vyhraje. Protože s ní nikdo nechce jít do koalice. Musela by ale vzniknout široká dohoda mezi stranami na opačných koncích spektra, tedy i s konzervativními politiky CDU (preference 15,6 %).

Otázkou ale také je, jak dopadnou postkomunisté, liberálové ve Svobodné demokratické straně a zelení. U nich se totiž průzkumy rozcházejí, přičemž v čase jejich podpora spíše roste (u zelených a postkomunistů dosáhla 10 %), zatímco AfD klesá.

Pak je tu ale ještě Aliance Sahry Wagenknechtové. Ta se hlásí k levici, ovšem je proti všemu zelenému a podpoře Ukrajiny. Tudíž s PSD a dalšími členy vládní koalice těžko může najít společnou řeč. Poslední průzkum pro ní žádná data nepřinesl, ovšem v těch předchozích měla dokonce až 17 %. Může se tak stát, že třeba 40 % ve volbách dostanou dvě partaje bez koaličního potenciálu. A nastane pat jak ve Francii.

Každopádně z výsledků voleb, které proběhnou tuto neděli, budou mít zástupcí vládní SPD a nejen oni nepochybně těžkou hlavu.