Nezaměstnanost v ČR zůstala 3,5 %, v dalších měsících asi poroste

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v říjnu 3,5 procenta, zůstala tak na stejné hodnotě jako v září. Ve srovnání s předchozím měsícem ubylo lidí bez práce i volných míst, oznámil dnes Úřad práce ČR.
Po stavebních dělnících je velká poptávka. Neustále.
Ilustrační foto, Photo by Guilherme Cunha on Unsplash

Před rokem byla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu nižší. V dalších měsících bude nezaměstnaných zřejmě přibývat, byť podle odborníků nijak dramaticky. Situace na českém pracovním trhu se zhoršuje a firmy budou kvůli vysokým cenám energií omezovat výrobu, uvedli.

V říjnu se počet uchazečů o práci proti září snížil o 588 na 255.792. Ubylo i nabízených volných míst, jejich počet klesl o zhruba 8700 na 297.360. Nejvyšší nezaměstnanost zůstala stejně jako v předchozím měsíci v Ústeckém kraji, kde činila 5,3 procenta, a v Moravskoslezském kraji (4,9 procenta). Naopak nejnižší nezaměstnanost je dál v Pardubickém kraji, a to 2,5 procenta. Mezi okresy je situace nejlepší na Praze-východ, kde bylo bez práce 1,5 procenta lidí. Na opačném konci je Karvinsko s mírou nezaměstnanosti 8,2 procenta.

V následujících měsících nezaměstnanost kvůli útlumu sezonních prací pravděpodobně vzroste, situaci na trhu práce ovlivní především dopady energetické krize na zaměstnavatele, uvedl Úřad práce ČR. Ovlivnit ji může také průběh války na Ukrajině nebo aktuální epidemická situace.

Podle dostupných zdrojů získalo v Česku od vypuknutí konfliktu do konce října práci 148.607 uprchlíků z Ukrajiny. Zhruba tři čtvrtiny z nich jsou ženy, uvedl úřad práce. Někteří Ukrajinci s udělenou dočasnou ochranou se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci října tak pracovalo na území republiky 95.781 ukrajinských uprchlíků.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje za dobrou zprávu, že nezaměstnanost zůstává na velmi nízké úrovni a ani meziročně se výrazně nemění. Dlouhodobě je podle něj počet lidí bez práce nejnižší z celé EU a firmy stále shánějí nové zaměstnance napříč obory. Dodal, že by chtěl víc podporovat pracující seniory, například zvýhodněním zkrácených úvazků.

Zaměstnavatelé podle generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona hledají pracovníky zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví a dlouhodobě shánějí kvalifikované řemeslníky. Současně ještě stále mají stále zájem o sezonní pracovníky v oblastech, jako je zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a obchod.

Analytici soudí, že nezaměstnanost bude zvolna růst. „Situace na trhu práce se pomalu, ale jistě zhoršuje, což je vidět zejména v ubývajícím počtu volných pracovních míst. Nezaměstnanost stále zůstává velmi nízká, ale bude nevyhnutelně růst s tím, jak řada firem bude ukončovat nebo omezovat výrobu kvůli vysokým cenám energií,“ uvedl analytik Deloitte Václav Franče.

Vysoké ceny energií přinášejí řadě firem existenční potíže, řada z nich tuto situaci řeší ukončením výroby či propouštěním, míní expertka na řízení lidských zdrojů PwC ČR Andrea Palánová Linhartová. Během zimních měsíců se to projeví v postupném nárůstu nezaměstnanosti. „Na druhé straně je ale na českém trhu řada volných míst, nezaměstnanost je prakticky nejnižší v Evropě a firmy se stále předhánějí v získání a udržení pracovníků. Trh práce se tak ani v budoucnu nestane problémem, který by českou ekonomiku zásadně pálil, růst nezaměstnanosti bude jen opatrný,“ dodala.

Nezaměstnanost bude i v závěrečných měsících letošního roku zřejmě mírně stoupat, soudí také analytička Komerční banky Jana Steckerová. Nabírání nových zaměstnanců budou podle ní brzdit vysoké ceny vstupů i klesající objem zakázek v průmyslu. Za celý letošní rok očekává podíl nezaměstnaných v průměru na 3,5 procenta, v příštím roce 3,9 procenta.

Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily v říjnu skoro 56 procent ženy. Průměrný věk nezaměstnaných byl 42,9 roku, loni 43,1. Bez práce byli nejčastěji uchazeči s vyučením bez maturity a se základním vzděláním. Zaměstnání ke konci října hledalo přes 15.000 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Meziměsíčně je to o 373 méně, meziročně o 463 víc. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli téměř šesti procenty.