Nemovitosti opět zdražují, dostupnost bydlení se zhorší

Ilustrační foto: Unsplash

Korekce na tuzemském nemovitostním trhu je minulostí. Alespoň tak hovoří aktuální zpráva o finanční stabilitě z dílny ČNB, podle které se ve druhé polovině roku 2023 zastavil zhruba roční pokles realizovaných cen nemovitostí. V souhrnu tak šlo o relativně mělkou korekci o necelá 4 % a nenaplnily se tak obavy či přání prudšího propadu cen jako v letech 2008 až 2013 po světové finanční krizi.

Nejnovější tržní data potvrzují, že od konce minulého roku dochází ke svižnému zdražování nemovitostí, zvláště u novostaveb ve velkých regionálních centrech. To dokumentuje i pohled na hypoteční trh. Skutečně nově poskytnuté hypotéky (data ČBA) přesáhly v květnu poprvé po dvou letech hranici 20 miliard korun. Podle centrální banky cenový růst dále zrychlí na meziročních 5 % ke konci letošního roku. V dalších letech by měl růst cen setrvat na obdobných úrovních. Hlavním hnacím motorem budou dva faktory, které mají dlouhodobě dominantní vliv – postupný pokles hypotečních sazeb a rostoucí nominální příjmy domácností.

Opětovné zdražování nemovitostí není dobrou zprávou pro dostupnost vlastnického bydlení, která je už tak v Česku jedna z nejhorších v celé EU. A na obzoru jsou další potenciální impulsy pro vyšší ceny. Dlouhodobě bojujeme s nedostatečnou výstavbou, která souvisí se zdlouhavými povolovacími lhůtami a byrokratickým peklem, kterým si stavitelé musí projít. Nový stavební zákon slibuje zjednodušení a principiálně jde o krok správným směrem, ale s jeho červencovým začátkem platnosti to vypadá – eufemisticky řečeno – na nemalé porodní bolesti. Podle některých developerů je rizikem krátká „doba temna“, kdy bude tempo schvalování stavebních povolení výrazně přibrzděné.

Shrnuto, podtrženo, tuzemský nemovitostní trh má to nejhorší za sebou. Návrat k cenovému růstu přitom trval relativně krátkou dobu v porovnání s obdobím 2008 až 2013. Zdražování nemovitostí by však nemělo nabrat podobně překotného tempa jako v letech 2021 a 2022. Sama ČNB odhaduje pravděpodobnost obnovení meziročního růstu přesahujícího 20 % přibližně na 10 procent.