Německo už je možná v recesi

Ani spotřebitelé, ani podnikatelé v Německu nemají valnou důvěru v příští vývoj tamní ekonomiky. Navzdory lepšímu než očekávanému přírůstku hrubého domácího produktu oba ukazatelé klesají.

Spotřebitelská důvěra Němců desátý měsíc v řadě klesá. Index sestavovaný na základě průzkumu GfK ukázal, že důvěra spadla na -36,4b., což je historický rekord.

Braniborská brána. Fotka: Brigitte Werner z Pixabay

Němci se obávají dalšího zdražování energie, příchodu recese, poklesu svých příjmů a nárůstu výdajů. „Důvody jsou tedy totožné, jako ve většině ostatních zemí, ČR nevyjímaje,“ komentuje Tomáš Volf, expert společnosti Citfin. „Problém však je, že v případě, že Němci přestanou utrácet, dotkne se to domácích podnikových objednávek a tím pádem to může dolehnout na české zaměstnance v podobě nárůstu nezaměstnanosti.“

Důvěra klesá také mezi podnikateli, jak ukázal ve čtvrtek zveřejněný index Ifo. Pohyb byl sice proti červenci velmi mírný, z 88,7 na 88,5 bodu, leč ještě v červnu se držel na hodnotě 92,2 bodu. „Nálada v německé ekonomice je špatná,“ konstatoval mnichovský ekonomický institut Ifo. „Výhled na příští měsíce zůstal takřka beze změny jednoznačně pesimistický. Nejistota mezi podniky zůstává vysoká. Ve třetím čtvrtletí se očekává pokles hospodářského výkonu.“

Ukazatele důvěry jsou slabé i přesto, že německá ekonomika se zatím drží v kladných hodnotách růstu. V minulých dnech dorazil zpřesněný odhad HDP za letošní 2. čtvrtletí, který oproti očekávání vykázal meziroční růst o 1,7 %, zatímco trhy čekaly zrychlení německé ekonomiky jen o 1,4 procenta. „Skvrnou na tomto údaji je, že ukazuje obrázek Německa ve druhém kvartálu letošního roku, tedy s minimálně dvouměsíčním zpožděním,“ poznamenává T. Volf.

Ještě v prvním čtvrtletí však německá ekonomika rostla o 3,6 procenta. Zpomalování tempa je tedy značné a existuje pravděpodobnost, podpořená právě zveřejněnými indexy důvěry i očekávání, že už v tomto čtvrtletí se hospodářství nejsilnější země EU dostává do mírné recese.

„Nyní jsme jednoduše ve fázi, kdy všichni s napětím očekáváme, jaké budou ceny energie v nadcházejících měsících a zda a v jakém množství budou proudit strategické suroviny z Ruska,“ konstatuje Volf.

Hospodářský vývoj v Německu ovlivní ekonomiku nejen ČR, ale celé EU. „Předpokládáme, že ekonomika eurozóny bude ve třetím čtvrtletí zhruba stagnovat s rizikem velmi mírné recese. Rizika prognózy jsou ale i kvůli vývoji cen energie spíše koncentrovány ve směru slabšího výkonu,“ varuje Vratislav Zámiš, analytik Raiffeisenbank