Nejšťastnější jsou zaměstnanci na Olomoucku

Ilustrační foto: Aspen.pr

Šťastných v práci v Česku je 8 z 10 zaměstnanců. Ukázaly to už opakovaně průzkumy, zabývající se spokojeností pracujících. Mezi jednotlivými regiony jsou ale velké rozdíly: pozice „nejšťastnějšího“ a „nejméně šťastného“ kraje se liší o víc než 40 procentních bodů. Vyplývá to z nejnovějšího reprezentativního průzkumu personální společnosti Předvýběr.CZ, pro který data sesbírala agentura Talk Online Panel.

„Nejvíc lidí se cítí v práci šťastných na Olomoucku, nejméně jich je na Karlovarsku. Zajímavé je, že v obou krajích je nejsilnějším faktorem spokojenosti dobrá výplata,“ říká František Boudný, ředitel Předvýběru.CZ. V Olomouckém kraji se v práci cítí šťastných 96,6 % respondentů, zatímco v Karlovarském jenom 53,8 % dotázaných. Dobrou výplatu jako důvod spokojenosti v práci uvedlo na Olomoucku 35 % lidí, zatímco na Karlovarsku 54 procenta.

Praha s 84,7 % šťastných respondentů patří mezi sedm nadprůměrných krajů. Kromě Olomouce sem patří ještě Liberecko (95 %), Zlínsko (92,6 %), Pardubicko (87,5 %), Jižní Čechy (83,3 %) a Královéhradecko (80 %).

Tak málo šťastní jako v Karlových Varech zaměstnanci už v žádném jiném kraji nejsou ‒ zbývající regiony se pohybují okolo osmdesáti až sedmdesáti procent.

„Umístění Karlovarska není nijak překvapivé, na trhu práce patří mezi nejslabší kraje,“ dodává František Boudný.

Data pro reprezentativní průzkum sesbírala agentura Talk Online Panel na vzorku 500 pracujících ve věku 18-59 let.